tromaktiko: Καμπότζη: Πυρά της αστυνομίας κατά διαδηλωτών εργατών

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Καμπότζη: Πυρά της αστυνομίας κατά διαδηλωτών εργατών



Πυρ εναντίον διαδήλωσης εργατών της υφαντουργίας στην Πνομ Πενχ άνοιξε η στρατιωτική αστυνομία της Καμπότζης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας έριξαν αρχικά προειδοποιητικά πυρά, όπως είχαν κάνει και πριν από μια εβδομάδα σε μια παρόμοια διαδήλωση. Στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες ζητώντας να αυξηθεί το 2014 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους στα 160 δολάρια. Σήμερα ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται στα 80 δολάρια και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τον αυξήσει στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, όμως τα συνδικάτα θεωρούν την αύξηση αυτή ανεπαρκή.

Οι πυροβολισμοί είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο βίας με φόντο τις κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας Χενγκ Τίτο δήλωσε πως οι αστυνομικοι χρειάσθηκε να επέμβουν αφού εννέα άνδρες του τραυματίσθηκαν χθες και σήμερα σε επεισόδια με τους διαδηλωτές οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σφεντόνες.

«Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, έτσι έπρεπε να καταστείλουμε» τη διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος στρατιωτικής αστυνομίας. «Αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να απεργούν, θα υπάρξει αναρχία», πρόσθεσε.

Ο υφαντουργικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την καμποτζιανή οικονομία και η παραγωγή του προμηθεύει τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Απασχολεί περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!