tromaktiko: Μαθητές «έστησαν» φωτοβολταϊκό σύστημα άρδευσης!

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μαθητές «έστησαν» φωτοβολταϊκό σύστημα άρδευσης!



Την ευκαιρία να συνδέσουν την εκπαίδευσή τους με την πρακτική εφαρμογή και τις κοινωνικές δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Συκεών, την οποία...
εκμεταλλεύτηκαν κι αξιοποίησαν άμεσα στο πλαίσιο ειδικού μαθήματος.

Πρόκειται για την εγκατάσταση ηλιακού συστήματος άρδευσης του δημοτικού λαχανόκηπου στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, ο οποίος αποτελεί μια από τις κοινωνικές δράσεις του δήμου κατά της φτώχειας, και υλοποιείται από το Κέντρο «Εργάνη» για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Εκεί, στην περιοχή Κρυονερίου, σε μια έκταση 2 στρεμμάτων, περίπου 30 άνεργοι συμπολίτες μας καλλιεργούν τα λαχανικά τους σε κηπάρια των 50 τ.μ. που τους παραχώρησε ο δήμος δωρεάν για δύο χρόνια μετά από κλήρωση, παρέχοντας σε αυτούς πλήρη στήριξη με τα απαιτούμενα υλικά να χορηγούνται από την «Εργάνη».

Αυτός ο λαχανόκηπος, που μέχρι σήμερα αρδεύεται από γεώτρηση του δήμου, από τις επόμενες ημέρες θα ποτίζεται χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αυτό εξασφαλίστηκε πλέον από το σύστημα φωτοβολταϊκών που ήδη έχει εγκατασταθεί στο χώρο για την άντληση του νερού.

Αφού διευθετήθηκαν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες και έγινε η προμήθεια των απαιτούμενων υλικών, οι 16 μαθητές της Β΄ τάξης ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών του ΕΠΑΛ Συκεών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Τάσου Γεωργουλά (ηλεκτρονικός-μηχανικός) και Κώστα Μαυρίδη (ηλεκτρολόγος-μηχανικός) πήραν στα χέρια τους καλώδια και κατσαβίδια και μετέφεραν την... αίθουσα διδασκαλίας στο λαχανόκηπο στην οδό Βίτσι, όπου άρχισαν με πάθος την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, για να παραμείνει σε εκκρεμότητα η δοκιμαστική του λειτουργία, που θα γίνει το επόμενο διάστημα.


Αυτόνομο σύστημα άρδευσης

Το σύστημα αποτελείται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ και μια αντλία νερού, που εγκαταστάθηκε στο παρακείμενο ρέμα από όπου θα αντλείται το νερό που κατεβαίνει από την πηγή του Μπάρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου. Τα πάνελ εγκαταστάθηκαν στην οροφή της αποθήκης που υπάρχει στο χώρο, τα οποία θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της αντλίας νερού, το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο του λαχανόκηπου για την άρδευση των καλλιεργούμενων λαχανικών.

«Πρόκειται για μια δράση που ξεχωρίζει όχι τόσο για την όποια οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται σε επίπεδο ενέργειας ή υδάτινου πόρου, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών. Η σύνδεση του μαθήματός τους με τη λειτουργούσα πραγματικότητα πολλαπλασιάζει τη γνώση και την εμπειρία τους πάνω σε θέματα αιχμής περιβάλλοντος, αειφορίας και τεχνολογικών εξελίξεων. Επιπλέον, όμως, μυεί τα παιδιά σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η στήριξη συνανθρώπων μας που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βιώνουν προβλήματα ανεργίας και ανέχειας, και τα καθιστούν κοινωνούς των ευαίσθητων πρωτοβουλιών του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενθάρρυνε και στήριξε την πρωτοβουλία και τη μαθητική κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Συκεών Στέλιος Μπουλταδάκης εξέφρασε τη χαρά του για τη δράση αυτή, η οποία μόνο οφέλη παράγει για τους μαθητές. «Με το δήμο Νεάπολης-Συκεών, που στηρίζει με κάθε τρόπο την επαγγελματική εκπαίδευση, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε πολλούς τομείς, είτε εκπαιδευτικούς είτε κοινωνικούς. Το πρότζεκτ αυτό, το οποίο δεχθήκαμε με χαρά, έρχεται να κουμπώσει το θεματικό θέμα που επέλεξαν οι μαθητές μας με κάτι που ισχύει στην πραγματικότητα, και ίσως αυτό να συμβαίνει για πρώτη φορά. Το αντικείμενο που διδάσκονται τα παιδιά έχει άμεση αναγνώριση στην αγορά εργασίας και είναι σημαντικό εκπαιδευτικό στοιχείο η μεταφορά τεχνογνωσίας από το δήμο στους μαθητές και αντιστρόφως. Υπάρχει, όμως, και η κοινωνική διάσταση του θέματος καθώς αρκετοί μαθητές εμπλουτίζουν τις γνώσεις και την πληροφόρησή τους για τις κοινωνικές δράσεις του δήμου και συμβάλλουν σε μια γενικότερη όσμωση στους υπόλοιπους συμμαθητές τους για τα προγράμματα αυτά και τη συμβολή που μπορεί να έχει κανείς στην προώθησή τους», δήλωσε.




 


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!