tromaktiko: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα καταθέσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα καταθέσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Το πράσινο φως για μια ακρόαση του Έντουαρντ Σνόουντεν, έδωσε σήμερα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε την ακρόαση του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν η πηγή των αποκαλύψεων για τις μαζικές παρακολουθήσεις από την υπηρεσία αυτή, με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, δεν θα μεταβεί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Στρασβούργο, αλλά θα μιλήσει μέσω μιας «διαδραστικής» τηλεδιάσκεψης, αφού μόνον υπό αυτόν τον όρο οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) διατίθενταν να γίνει η ακρόαση.

Στον Σνόουντεν θα μπορούν να υποβληθούν ερωτήματα από τους Ευρωβουλευτές και δεν θα πάρει μόνον το βήμα, δήλωσε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Βερονίκ Ματιέ Ουιγιόν.

Θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για «την εγγύηση της ασφάλειας» του Σνόουντεν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος, πρόσθεσε η Ουιγιόν.

Ο Σνόουντεν και οι συνήγοροί του έχουν λάβει πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμμετοχή του σε αυτήν την διαδραστική τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έχουν ακόμη απαντήσει, έγινε γνωστό από πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η ακρόαση, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωβουλευτές, μπορεί να διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ως «τα τέλη Φεβρουαρίου», σύμφωνα με την Ουιγιόν.

Όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της επιτροπής αυτής, ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ, ο οποίος τάσσεται κατά μιας ακρόασης του Σνόουντεν, σημείωσε ότι η πρόσκληση αυτή που έγινε στον πρώην σύμβουλο της NSA ήταν κάτι το «άκρως ανεύθυνο» και ότι καταφέρει πλήγμα στην «αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!