tromaktiko: Διαπραγμάτευση μέσω email

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Διαπραγμάτευση μέσω email



Με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από ακόμη μία σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πότε θα έρθουν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των δανειστών.

«Η τρόικα θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Στόχος είναι να τελειώσουμε, να έχουμε την εκταμίευση. Να έχουμε πρώτα συμφωνία και την εκταμίευση μέχρι τον Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά - έστω και εξ αποστάσεως – και η καθυστέρηση της άφιξης οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει στα χέρια του στοιχεία που αφορούν στην απόδοση ορισμένων μέτρων. Παράλληλα, δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την ελληνική πλευρά στην επίτευξη των στόχων. Οι μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν με ρυθμούς «χελώνας» και για αυτούς τους λόγους καθυστερούν την άφιξή τους στην Αθήνα.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα ζητά να καλυφθεί με νέα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το ποσό – για το οποίο δεν έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές – μπορεί να βρεθεί από τα έσοδα που θα προέλθουν από τις μεταρρυθμίσεις.

ΙΟΒΕ: Δεν αποκλείεται η ύφεση και το 2014

Μετά την έκθεση του γραφείου του προϋπολογισμού της Βουλής και ο ΙΟΒΕ αμφισβητεί την αισιοδοξία που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν αποκλείει να συνεχιστεί η ύφεση για έβδομη συνεχή χρονιά. «Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το προϊόν της ελληνικής οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περυσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας μικρής μείωσής του».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ υποστήριξε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε ένα χρόνο νωρίτερα. Όταν το λέγαμε στις αρχές του 2013 μάς λοιδορούσαν, όταν τον Οκτώβριο είπαμε ότι θα πλησιάσει τα 500 εκατ. ευρώ μάς λοιδορούσαν. Τώρα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, κανείς δεν μας λοιδορεί».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι καθαρό, βιώσιμο και αδιαμφισβήτητο. Με όλα πληρωμένα» και πρόσθεσε ότι το 70% θα επιστρέφει στην κοινωνία μέχρι το 2016 με προτεραιότητα τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στόχος, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!