ένα iPod με οθόνη αφής, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πλοηγό στο διαδίκτυο.
Όπως έχουμε τονίσει και κατά το παρελθόν το iPhone δεν ήταν το πρώτο smartphone με οθόνη αφής. Η Handsping είχε λανσάρει το Treo 180 για παράδειγμα 5 χρόνια νωρίτερα. Με το ίδιο σκεπτικό και πριν το iPοd είχαμε το MPMan.
Η Apple ποτέ δεν είχε σκοπό να μπει πρώτη σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στην αγορά ή να κάνει βιαστικές κινήσεις, σε αντίθεση με την Samsung για παράδειγμα, θέλοντας να μειώσει όσο το δυνατόν τα ρίσκα και παράλληλα να μάθει από τα λάθη των ανταγωνιστών. Με άπλα λόγια μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι να παίζει εκ του ασφαλούς είτε μας αρέσει είτε όχι. Επίσης μέρος της φιλοσοφίας της είναι να πάρει ένα “άχαρο” κομμάτι της τεχνολογίας και να το μετατρέψει σε ένα προϊόν που θα το θέλουν όλοι και δεν θα μπορούν να του αντισταθούν.
Τα Smartwatches σήμερα είναι ότι ήταν τα smartphones πριν δέκα χρόνια: μειωμένες λειτουργίες, όχι καλοδουλεμένες διεπαφές χρηστών, και μειωμένη ικανότητα να συνεργαστούν με άλλες συσκευές – στο μεγαλύτερο μέρος τους επίσης κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει και ως άσχημα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που η Apple παίρνει τον χρόνο της για να δημιουργήσει κάτι το οποίο επάξια θα έχει πάνω του χαραγμένο το δαγκωμένο μηλαράκι της Apple και που θα συνεχίσει την παράδοση της εταιρείας σε νέες κατηγορίες προϊόντων.
Αν ο Steve Jobs λοιπόν ήταν εν ζωή θα περιμέναμε το iWatch να παρουσιαστεί ως η ένωση και ο ανασχεδιασμός τριών καινοτόμων συσκευών.
Αρχικά θα είχαμε το ίδιο το ρολόι με την ίδια αίσθηση που η πρώτη καινοτόμα συσκευή στο iPhone ήταν το ίδιο το τηλέφωνο. Καινοτόμο μιας και θα έχει μια νέα μοναδική διεπαφή με τον χρήστη και γιατί θα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα smartphone υπό μια έννοια που θα το έχετε στον καρπό του χεριού σας.
Μπορεί το Pebble να είναι μια άξια λύση στην αγορά, σε αντίθεση με το Samsung Galaxy Gear, αλλά η Apple θα παρουσιάσει κάτι ποιο δύσκολο να του αντισταθείτε. Θα αποτελέσει μόδα και θα αγκαλιαστεί από όλους είτε λόγο της εμφάνισης τους είτε λόγω της διεπαφής του με τον κάτοχο του. Σε αυτό θα συμβάλει στα μέγιστα το σχεδιαστικό μυαλό του Jonathan Ive που αναμένουμε να προσδώσει μια μοναδική απλότητα και έναν μινιμαλισμό που δεν θα μπορούμε εύκολα να του αντισταθούμε.
Το δεύτερο θα έχει να κάνει με την νέα μόδα που ακούει στην ψηφιοποίηση της υγείας και των μετρήσεων της. Η Nike με το Fuel band άνοιξε τον δρόμο και εκ τότε έχουμε μια τεράστια επιλογή στην αγορά των λεγόμενων Fitness Trackers. To πρόβλημα είναι πως τέτοια προϊόντα δεν προσφέρουν πολλά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε κάποιος να βρει σε ένα smartwatch.
To iWatch της Apple θα ενσωματώσει για πρώτη φορά σε ένα smartwatch την παραπάνω ψηφιοποίηση της υγείας και έτσι αυτό το γεγονός θα αποτελέσει την δεύτερη καινοτομία του προϊόντος.
Σε αυτό τον τομέα το νέο M7 chip του iPhone 5s θα αποτελέσει τον βασικό κινητήριο μοχλό. Οι τεχνολογία των αισθητήρων ακμάζει με απίστευτους ρυθμός και έτσι αναμένουμε την Apple να εκμεταλλευτεί στα μέγιστα αυτό το γεγονός στοχεύοντας στο να δημιουργήσει μια συσκευή ικανή να σας δείχνει συνολικά την πορεία της υγείας σας κατά την διάρκεια της μέρας.
Η τρίτη και τελευταία καινοτομία θα έχει σχέση με την οθόνη και την χρήση αυτής. Κανείς δεν περιμένει ένα smartwatch να αποτελέσει την βασική πηγή εισόδου πληροφοριών ενός χρήστη και ούτε την συσκευή που ο χρήστης θα αφιερώνει μέσω εφαρμογών πολύ χρόνο. Το iWatch της Apple θα αποτελέσει μια δευτερεύον οθόνη για το iPhone αντί να είναι μια συσκευή που θα μπορεί να ικανοποιήσει τον χρήστη σε όλες τις εκφράσεις τις καθημερινότητας του.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η Samsung με την δική της επιλογή λανσάροντας το Samsung Galaxy Gear ως συνοδευτική συσκευή του Note 3, έξυπνο αλλά όπως έχουμε τονίσει το εν λόγω smartwatch απέτυχε παταγωδώς σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτόν της αυτονομίας.
Η Apple στο iWatch αναμένουμε να ξεκλειδώσει όλα τα καλούδια των ειδοποιήσεων του iOS και να του δώσει πρόσβαση στον πυρήνα του λογισμικού της. Έτσι θα το εντάξει άμεσα στο οικοσύστημα της και θα διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό στον οποίο η Apple επιτρέπει μόνο ένα μικρό κομμάτι συνεργασίας του με το iOS και το κέντρο ειδοποιήσεων του.
Επίσης το iWatch πάλι με την βοήθεια του M7 αναμένουμε να είναι και έξυπνο στην πιο κοντινή εκδοχή μιας τέτοιας λέξης. Για παράδειγμα θα γνωρίζει πότε σταματήσατε να τρέχετε ή να περπατάτε και αυτόματα θα σας δείχνει με μια όμορφη υπόμνηση τα στατιστικά σας χωρίς εσείς να χρειαστείτε να πατήσετε πρακτικά τίποτα. Επίσης θα μπορεί για παράδειγμα να καταλαβαίνει πως όταν λαμβάνετε μια ειδοποίηση θα σηκώσετε το χέρι σας να την δείτε και έτσι αυτόματα θα σας την παρουσιάζει και θα ενεργοποιεί την οθόνη χωρίς πάλι την δική σας παρέμβαση.
Επιγραμματικά λοιπόν το iWatch αναμένουμε να είναι καινοτόμο ακριβώς όπως και το iPhone. Με άλλα λόγια δεν θα προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά θα κάνει αυτό που γίνεται ήδη με έναν μοναδικό, ομαλό και πιο όμορφο τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.