tromaktiko: Σαμαράς στην Kurier: Δεν κοιμάμαι τα βράδια λόγω της ανεργίας – Στρώνω χαλί στους επενδυτές

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς στην Kurier: Δεν κοιμάμαι τα βράδια λόγω της ανεργίας – Στρώνω χαλί στους επενδυτές



Την πρώτη του συνέντευξη για το 2014 παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην ελληνική προεδρία, στην ασκούμενη πολιτική, η οποία όπως σημειώνει η εφημερίδα βγάζει... την Ελλάδα από το περιθώριο, όπου βρισκόταν το 2010 και το 2011, αλλά και στη Χρυσή Αυγη, για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του επιτρόπου Ενέργειας, Γιοχάνες Χαν, και τιτλοφορείται «Κόκκινο χαλί για τους επενδυτές».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ως στρατηγικούς στόχους της ελληνικής προεδρίας την τραπεζική ένωση αλλά και τις πολιτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης, ενώ αναφέρεται ακόμα και στη μετανάστευση, την οποία χαρακτηρίζει ως «σημαντικό πρόβλημα». Ο κ. Σαμαράς δηλώνει με έμφαση στο θέμα της ανεργίας των νέων ανθρώπων πως προβληματίζεται τόσο, ώστε δεν μπορεί να κοιμηθεί κάποια βράδια (!), ενώ περιγράφει τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, αναφερόμενος στην ενθάρρυνση ίδρυσης start-up επιχειρήσεων, στην απασχόληση στον τουρισμό αλλά και στο κόκκινο χαλί που στρώνει η ελληνική κυβέρνηση στους επενδυτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στο ζήτημα της μετανάστευσης που θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας για το 2014. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα ισούται με τον αριθμό των ανέργων, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα μπορούσε να βλάψει την κοινωνική συνοχή. Ο κ. Σαμαράς τάσσεται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, τονίζοντας πως δεν αρκεί η Ε.Ε. να αντιδρά σε περιπτώσεις όπως η Λαμπεντούζα, ενώ επιτίθεται με πολύ σκληρά λόγια σε αυτούς που μεταφέρουν μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μαφία» που πρέπει να χτυπηθεί.

Η εφημερίδα «Kurier» διαπιστώνει πως υπό την πρωθυπουργία του κ. Σαμαρά η χώρα έχει σταθεροποιηθεί οικονομικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της πρόβλεψης για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Ο πρωθυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά πως «μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μεγάλων θυσιών του λαού, εισπράξαμε το 2013 περισσότερα από όσα ξοδέψαμε». Όσο για το τι έκανε; Ο κ. Σαμαράς αναφέρει πως έκανε «τα μαθήματά του» (Hausaufgaben στα Γερμανικά, προσφιλής έκφραση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και προώθησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην ερώτηση της εφημερίδας για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως δεν πηγαίνουν μόνο στις υποδομές αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σημειώνει πως τα χρήματα στηριζουν την καινοτομία και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού κλίματος για γρηγορότερη ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου της «Kurier» αφορά τη δυνητική απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει πως τα ηγετικά της στελέχη ήδη βρίσκονται στη φυλακή και πως η δικαιοσύνη λειτουργεί. Ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως γι’ αυτόν «αποτελεί ντροπή πως ένα νεοναζιστικό κόμμα βρίσκεται στη Βουλή», υπογραμμίζει όμως πως οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι νεοναζί αλλά στηρίζουν το κόμμα λόγω ύφεσης και ανεργίας. Ο πρωθυπουργός καταλήγει πως δεν χρειάζονται επιπλέον όπλα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αντίθετα τονίζει πως «στη μάχη κατά των νεοναζί επιστρατεύουμε τα όπλα που μας παρέχει η δημοκρατία».

Στη συνέχεια η αυστριακή εφημερίδα φιλοξενεί ένα προφίλ του Αντώνη Σαμαρά ,ένα εγκωμιαστικό σχόλιο για «την πιο φθηνή προεδρία της Ε.Ε.» αλλά και ένα μικρό ρεπορτάζ για τα σημάδια ανάκαμψης της χώρας μας.
koolnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!