Προκαλούνται από ένα εμπόδιο στη ροή του αίματος ή τη ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.
Οι δύο αυτές καταστάσεις συμβαίνουν συνήθως εξαιτίας της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης -ειδικά για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω-, του υπερβολικού βάρους, της σωματικής αδράνειας, της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος, της χρήσης ναρκωτικών και του καπνίσματος.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γύρω από το θέμα υπάρχουν διάφοροι μύθοι, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί από σχετικές επιστημονικές έρευνες.
Δείτε τους αναλυτικά!
Μύθος #1: Εγκεφαλικό = Θάνατος
Αν και τα εγκεφαλικά αποτελούν συχνή αιτία θανάτου, δεν είναι πάντα μοιραία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα το 90% των περιπτώσεων, αναρρώνει και συνεχίζει τη ζωή του κανονικά.
Μύθος # 2: Η ανάρρωση διαρκεί κάποιες ημέρες
Στην πραγματικότητα είναι δυνατόν να διαρκέσει για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Συγκεκριμένα, το 50% των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό χρειάζονται μακροχρόνια βοήθεια, ενώ το 80% των περιπτώσεων αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο ζωής.
Μύθος # 3: Δεν υπάρχει πρόληψη για το εγκεφαλικό επεισόδιο
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα, αν διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος, φροντίζετε η πίεσή σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια και αποφεύγετε τους παράγοντες κινδύνου, τότε περιορίζετε σημαντικά τον κίνδυνο.
Μύθος # 4: Το εγκεφαλικά οφείλονται συνήθως σε δυσλειτουργία της καρδιάς
Η πραγματικότητα είναι ότι η σύνδεση με την καρδιά αναφέρεται επειδή ένας θρόμβος αίματος έχει «ταξιδέψει» στον εγκέφαλο και διακόπτει την παροχή του αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί συχνά να ελέγχεται επιτυχώς με αντιπηκτικά φάρμακα.
Μύθος # 5: Αν κάποιος πάθει εγκεφαλικό, πρέπει να παραμείνει ήρεμος και μετά να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Στην περίπτωση εγκεφαλικού, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται μέσα σε δύο ή τρεις ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μύθος # 6: Όλα τα εγκεφαλικά είναι ίδια
Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μοναδικό και διαθέτει τη δική του «σφραγίδα», προκαλώντας διαφορετικές επιπλοκές. Συγκεκριμένα, τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από τη διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο έχουν διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που είναι αποτέλεσμα της ρήξης αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Μύθος # 7: Μόνο οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό
Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα εγκεφαλικά είναι δυνατόν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μετά τα 50 ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου διπλασιάζεται, με την πάροδο κάθε δεκαετίας.
Μύθος # 8: Τα εγκεφαλικά δεν συμβαίνουν συχνά
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Αμερικανικό Ίδρυμα Καρδιακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων, κάθε 10 λεπτά συμβαίνει και ένα επεισόδιο.
Μύθος #9: Τα μίνι εγκεφαλικά δε χρειάζονται θεραπεία
Μερικές φορές, πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προηγούνται παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, γνωστά και ως περιστατικά του μυοκαρδίου. Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα υποχωρούν, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοηθούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που έχει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ενδέχεται να υποστεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μύθος #10: Ο πόνος είναι το νούμερο 1 σύμπτωμα
Στην πλειοψηφία τους, τα εγκεφαλικά προκαλούν ελάχιστο ή καθόλου πόνο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί «το χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής τους», αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως σε μια άλλη κατάσταση γνωστή ως υπαραχνοειδής αιμορραγία, η οποία είναι η αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών ιστών, που την περιβάλλουν.