tromaktiko: Κύπρος: ΥΠΟΙΚ: "Διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις αν βρεθούν 1,5 δισ"

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: ΥΠΟΙΚ: "Διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις αν βρεθούν 1,5 δισ"



Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο Υπουργός Οικονομικών να διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ανοικτό άφησε ο Υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο, αν εξασφαλιστεί "δια μαγείας" 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται στο μνημόνιο, να αναθεωρηθεί ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και να διαφοροποιηθούν κι όχι να αναιρεθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε για δεύτερη ημέρα τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι "αν ο εισπρακτικός λόγος (για τις αποκρατικοποιήσεις) εξασφαλίζετο, θα ήταν μια τόσο καθοριστική εξέλιξη που ενδεχομένως να διαφοροποιήσουμε δεδομένα".

"Όταν προχωρήσει ο διαγωνισμός της αδειοδότησης του καζίνου και επιβεβαιωθεί το έσοδο, θα είναι ένα δεδομένο που θα μας επιτρέψει τότε να λάβουμε αποφάσεις σε σχέση με την έκταση της αποκρατικοποίησης, για παράδειγμα στη cyta", ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι υπήρξε "έντονη συζήτηση" με την τρόικα, η οποία τελικά δέχθηκε να μην καθοριστεί εκ των προτέρων ελάχιστο ποσοστό αποκρατικοποίησης.

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συμμετοχής των εργαζομένων με οποιονδήποτε τρόπο στο μετοχικό κεφάλαιο των οργανισμών που θα αποκρατικοποιηθούν.

Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα να διασφαλιστεί στο νομοσχέδιο ότι η Βουλή θα έχει ρόλο και λόγο, αλλά και να συζητήσει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όπως είναι το καθεστώς εργοδότησης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή και άλλος νόμος πλαίσιο που θα αφορά όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του κράτους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν προκύπτουν άλλες περιπτώσεις κρατικών οργανισμών που να είναι έτοιμοι και να προσφέρονται για αποκρατικοποίηση.

Είπε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί η σύσταση μονάδας που θα παρακολουθεί τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών.

"Αρχίζουν να σκάζουν ο ένας μετά τον άλλο στα χέρια μας", επισήμανε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!