σύμφωνα με τον διευθυντή Σλοβενικού Ινστιτούτου Δασών Ντάμιαν Όραζεμ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περίπου 660 εκτάρια δασικής έκτασης πρέπει πρώτα να καθαριστούν πλήρως, καθώς από την παγωμένη βροχή έσπασαν και ξεριζώθηκαν κορμοί δένδρων και στη συνέχεια να φυτευθούν νέα δένδρα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Ινστιτούτου, περίπου επτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου πρέπει να κοπούν, διπλάσιος όγκος απ' ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ανέφερε ο κ. Όραζεμ.
Οι αριθμοί ενδέχεται να αυξηθούν ελαφρώς, καθώς ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να είναι απροσπέλαστες και το Ινστιτούτο ελπίζει σε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να χρησιμοποιήσει δορυφορικές εικόνες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η οικονομική αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στον δασικό πλούτο τη χώρας βασίζεται στο είδος των δένδρων που καταστράφηκαν και περιλαμβάνει την απώλεια εισοδήματος και το κόστος καθαρισμού της πληγείσας περιοχής, αλλά δεν περιλαμβάνει τη ζημία που προκύπτει από τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό ρόλο των δασών.
Η φύτευση νέων δένδρων και η επισκευή των δασικών δρόμων υπολογίζεται στο 10% των συνολικών ζημιών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σάμο Όμερζελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ζημιές, τις οποίες προκάλεσαν το χιόνι και ο πάγος στις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, χωρίς τις καταστροφές στα δάση, ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ, συνεπώς οι συνολικές ζημιές από την κακοκαιρία υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ.
Το ποσό αυτό υπερβαίνει το 0,6% του σλοβενικού ΑΕΠ, που είναι προϋπόθεση ώστε η Σλοβενία να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τις ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική κακοκαιρία. Εκτός αυτού, η Σλοβενία υπολογίζει σε πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τις οποίες έχει ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις.