tromaktiko: Πώς το ΣΔΟΕ έβαλε «γκολ» στους 3 μεγάλους της Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πώς το ΣΔΟΕ έβαλε «γκολ» στους 3 μεγάλους της Θεσσαλονίκης



Στα «δίχτυα» έβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τις ποδοσφαιρικές ομάδες Άρη και Ηρακλή, στις οποίες... καταλόγισε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.376.000 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, οι ΠΑΕ έκοψαν εικονικά τιμολόγια αξίας 1.870.000, παράβαση την οποία αποδέχονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει το e-reportaz, έρευνα για τυχόν φορολογικές παραβάσεις διενεργείται και στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Η έρευνα των «Ράμπο» ήταν πολυετής. Πραγματοποίησαν εφόδους στα γραφεία, αλλά και στους αγώνες των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης και έκαναν φύλλο και φτερό τιμολόγια, εισιτήρια και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας προς την Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα, που έχει τη διαβάθμιση «επείγον», περιγράφει αναλυτικά τα ευρήματα από τους ελέγχους. Ειδικότερα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν έφοδο στα γραφεία της ΠΑΕ Ηρακλής στις 23 Μαρτίου του 2011 και όπως διαπιστώθηκε, από τον Ιούλιο του 2010 «έχουν υποβληθεί ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ, το δε ύψος της διαφοράς μαζί με τους παρακρατούμενους φόρους εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 695.000 ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών που δεν αποδόθηκε, αλλά και μη καταβληθέντες φόρους από συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Άνοιξαν τους λογαριασμούς του Ρέμου

Στο πλαίσιο του ελέγχου το ΣΔΟΕ έδωσε εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην προέδρου και μεγαλομετόχου του Ηρακλή Αντώνη Ρέμου. Μάλιστα το Φεβρουάριο του 2012 ο δημοφιλής τραγουδιστής απολογήθηκε στη Β’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 1 εκατ. ευρώ, που αφορούσε διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν στο «τιμόνι» της ΠΑΕ. Κατά την απολογία του είχε ισχυριστεί, ότι προέβη σε ρύθμιση των οφειλών και είχε αφεθεί ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας. Ένα μήνα νωρίτερα είχαν συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Γιάννης Τάκης και ο πρώην αντιπρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου, για οφειλή άνω του 1 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 01-07-2010 έως 30-06-2011.
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκαν και τα έσοδα από τις διαφημίσεις, που υπάρχουν είτε στις πινακίδες του γηπέδου, είτε στις εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών. Όπως σημειώνεται στην αναφορά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας «υπάρχει πληροφοριακό δελτίο στην υπηρεσία μας που έχουμε με το από 13/4/2011 έγγραφο της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης και αφορά την έκδοση των εικονικών στοιχείων μεγάλης αξίας από Γ. Ηρακλής προς διάφορες λήπτριες επιχειρήσεις και αφορούν τις χρήσεις 2001 έως 2005».

Η έρευνα στην ΠΑΕ Άρης

Λαβράκι έβγαλε το ΣΔΟΕ και στην έρευνα που πραγματοποίησε στην ΠΑΕ Άρης. Σύμφωνα με αναφορά της Υπηρεσίας, από τον Αύγουστο του 2010 «έχουν υποβληθεί ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ, το δε ύψος της διαφοράς μαζί με τους παρακρατούμενους φόρους εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό του 1.052.000 ευρώ». Η υπηρεσία συνέταξε πληροφοριακή έκθεση ελέγχου με ημερομηνία σύνταξης 21/04/11 προς την αρμόδια ΔΟΕ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έδωσε εντολή για το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του Γιάννη Κόντη, ο οποίος έχει την ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή της ΠΑΕ, ενώ εμφανιζόταν να έχει μεσολαβήσει σε αρκετές μετεγγραφές ποδοσφαιριστών.

Αθεώρητα εισιτήρια σε αγώνες του ΠΑΟΚ

Εκτός από τον Άρη και τον Ηρακλή, στο «δόκανο» του ΣΔΟΕ πιάστηκε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι τέσσερις άνδρες που βρέθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας στις 28/11/2010, δεν είχαν πάει για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο. Επρόκειτο για «Ράμπο» του ΣΔΟΕ, οι οποίοι ανακάλυψαν, ότι στο συγκεκριμένο αγώνα δεν εκδόθηκαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 19.008 εισιτήρια διαρκείας, τα οποία κόστιζαν συνολικά 6.714.645 ευρώ και ήταν καταχωρημένα στα βιβλία με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με πηγές από το ΣΔΟΕ, στην αρχή της αγωνιστικής σεζόν η ΠΑΕ πωλούσε τα εισιτήρια διαρκείας στους φιλάθλους της και έπαιρνε τα χρήματα είτε μετρητοίς, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας. Όμως, μετέφερε τα έσοδα για το τέλος της σεζόν και συγκεκριμένα για τις 30 Ιουνίου, οπότε και γινόταν η λογιστικοποίηση, μία τακτική που για τους ελεγκτές είναι παράνομη, καθώς ο ΦΠΑ πρέπει να αποδίδεται κάθε μήνα.
Παράλληλα, οι «Ράμπο» διαπίστωσαν, ότι δεν εκδόθηκαν 26.272 εισιτήρια «τιμής ένεκεν», δηλαδή προσκλήσεις, για τη δωρεάν είσοδο των φιλάθλων σε 11 εντός έδρας αγώνες. Οι προσκλήσεις δεν απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, αλλά από το εισόδημα. Επομένως οι άνθρωποι του «δικεφάλου» θα έπρεπε να τις θεωρήσουν, κάτι που δεν έκαναν, σύμφωνα με την αναφορά. Το ΣΔΟΕ έδωσε εντολή για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Ηλία Βιολίδη, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, ενώ γίνεται παράλληλος έλεγχος σε επιχειρήσεις συμφερόντων του εν λόγω ποδοσφαιρικού παράγοντα.

Δείτε τα 2 σημαντικά έγγραφα

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!