με την οποία ζητούν η ένταξη της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Σεπτέμβριο, στην Ουαλία, να αποτελέσει προτεραιότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καλώντας τον ίδιο να υποστηρίξει τη διεύρυνση της Συμμαχίας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών.
«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν τη στενή συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες Γεωργία, "Μακεδονία", Μαυροβούνιο και Βοσνία- Ερζεγοβίνη, καθώς και τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που επιδιώκουν να έχουν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, σας καλούμε να υποστηρίξετε την ένταξη στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" κατά τη Σύνοδο Κορυφής του τρέχοντος έτους» αναφέρεται στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Στην επιχειρηματολογία τους, οι υπογράφοντες- μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν την πεποίθηση πως για τις υποψήφιες χώρες η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποφέρει οφέλη όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Επίσης, η επιστολή προειδοποιεί ότι η αποτυχία των ευρω-ατλαντικών θεσμών να αναγνωρίσουν και να ανταμείψουν τις ουσιώδεις προσπάθειες των υποψήφιων μελών τους δύναται να λειτουργήσει αποθαρρυντικά όσον αφορά τη διαδικασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές και να αποδυναμώσει τη δέσμευσή τους για συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, που υπογράφουν την επιστολή αυτή, υπογραμμίζουν πως η εμπειρία με την Ουκρανία και η άρνησή της να υπογράψει τη συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η απομάκρυνση της ενταξιακής πορείας της προς το ΝΑΤΟ, αποτελεί υπενθύμιση για τους κινδύνους που απορρέουν από την αναβολή διεύρυνσης της Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι επιστολή υποστήριξης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είχαν απευθύνει προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ 54 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο 2012, ενόψει, τότε, της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, η οποία διεξήχθη τον Μάιο του 2012, επαναβεβαιώθηκε ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, ότι για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει τότε κάποιες μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου.
Τέλος, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.