Αυτό υπογραμμίστηκε κατά τη διήμερη συνάντηση αξιωματούχων Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ("High Level Group on gender mainstreaming"), που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., συμμετείχαν οι κρατικοί φορείς ισότητας των φύλων των 28 Κρατών Μελών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γραμματείας του Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
Η συνάντηση είχε στόχο τo συντονισμό των δράσεων της τρέχουσας Τριμερούς Προεδρίας, σε επίπεδο κρατών-μελών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και δράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο επίκεντρο τέθηκε ο άξονας «Γυναίκες και Οικονομία», με έμφαση στην πρόσβαση στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, την επίτευξη κατάλληλων συνθηκών εργασίας και την προώθηση των οικονομικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας των γυναικών.
Όπως εξήγησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ.Βάσω Κόλλια, κατά την εναρκτήρια ομιλία της «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας, οι δράσεις μας επικεντρώνονται στο πεδίο «Γυναίκα και Οικονομία». Ο γυναικείος πληθυσμός και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου πλήττεται δυσανάλογα από την ύφεση. Τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένουν σταθερά χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών». Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της, η κ.Κόλλια υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση τής ισότητας των φύλων αποτελεί προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας μιας σύγχρονης κοινωνίας. Παράλληλα, όμως, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγή γνώσης, αγαθών και υπηρεσιών, σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής, αποτελεί μονόδρομο για την ευημερία της Ευρώπης. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής. Αυτό αναγνωρίζουν τα κεντρικά στρατηγικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε η κατάσταση της απασχόλησης των γυναικών στην Ευρώπη από εκπροσώπους του EIGE, μέσα από Έκθεση που αποτύπωνε την πρόοδο από την εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου στον τομέα της απασχόλησης.
Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας να στραφούν οι γυναίκες στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας. Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, καταγράφεται ένα έλλειμμα δεξιοτήτων νέων τεχνολογιών, που αντιστοιχεί σε 500.000 κενές θέσεις εργασίας μέχρι και το 2015. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες, λόγω της ευελιξίας που προσφέρουν, εξυπηρετούν καταλυτικά την ανάγκη των γυναικών για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση βασισμένη στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας». Πρόκειται για μια ευρεία πολυμετοχική σύμπραξη 15 φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το χώρο της απασχόλησης και της πληροφορικής, κατά το πρότυπο της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Grand Coalition for Digital Jobs”. Στη βάση κοινού πρωτοκόλλου συνεργασίας, οι φορείς θα υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων, καθώς και δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων εξήρε την άριστη συνεργασία της τρέχουσας τριμερούς Προεδρίας (Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα), ενώ υπογράμμισε τη θετική συμβολή ενός εξειδικευμένου οργάνου, όπως το EIGE, για τη χάραξη μιας επίκαιρης, στοχευμένης και συνεπούς ευρωπαϊκής πολιτικής στην ισότητα των φύλων. Η κ. Κόλλια δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της αρμονικής συνέχισης των πολιτικών για την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων σε συνεργασία με την επόμενη Τριμερή Προεδρία (Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο). Ήδη, έχει ξεκινήσει μια πολύ θετική συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση στον τομέα της καταπολέμησης της βίας κατά γυναικών.