tromaktiko: Διυλιστήριο για την εκμετάλλευση του νερού των Ποταμών ετοιμάζει η ΔΕΥΑΡ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Διυλιστήριο για την εκμετάλλευση του νερού των Ποταμών ετοιμάζει η ΔΕΥΑΡ



Την υπέρογκη αύξηση του κόστους της ενέργειας, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης κατά τους... καλοκαιρινούς μήνες στοχεύει να «πολεμήσει» η ΔΕΥΑΡ με την κατασκευή διυλιστηρίου στο Άδελε για την εκμετάλλευση του νερού του φράγματος των Ποταμών.Η επιχείρηση, έχοντας υπόψη το πρόβλημα με την ελλιπή υδροδότηση της πόλης, αλλά και των οικισμών και της τουριστικής ζώνης στο Αρκάδι, προγραμματίζει την κατασκευή ενός διυλιστηρίου, που θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθεί νερό και για την ύδρευση από το φράγμα.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η ΔΕΥΑΡ να εξοικονομήσει ενέργεια από την απενεργοποίηση κάποιων αντλιοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα η επιχείρηση να πληρώνει ετησίως στη ΔΕΗ περίπου 2,5 εκ. ευρώ, ποσό που τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί και κοντεύει να ξεπεράσει ακόμα και το ποσό της μισθοδοσίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM«Πρώτη Γραμμή», όπου ανέφερε: «Το κόστος της ενέργειας έχει εκτροχιαστεί, γιατί έχουμε φτάσει περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ και κοντεύει να ξεπεράσει ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού στην επιχείρηση.

Κάνουμε κάποιες ενέργειες μήπως μπορούμε κάποια αντλιοστάσια, που δεν είναι απαραίτητα για κάποιο διάστημα να τα απενεργοποιήσουμε».

Σε ό,τι αφορά στο διυλιστήριο, ο κ. Μαλάς πρόσθεσε: «Στοχεύουμε να δώσουμε ανάσα στο πρόβλημα της λειψυδρίας με την κατασκευή του διυλιστηρίου. Είναι ένα έργο που το κυνηγάμε και βρισκόμαστε στο στάδιο αγοράς του οικοπέδου. Θα γίνει η τοποθέτηση μηχανημάτων που θα φιλτράρουν το νερό από το φράγμα των ποταμών και ευελπιστούμε ότι μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο θα λειτουργήσει».

Το διυλιστήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Άδελε «και θα δοθεί η δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες και της τουριστικής ζώνης του Αρκαδίου. Επιπλέον, με επεκτάσεις σταδιακές, μικρού κόστους, θα μπορεί να φτάσει ως την Σκαλέτα, η οποία έχει μεγάλες ανάγκες το καλοκαίρι, εκτός του ότι θα καλύπτει και την πόλη», όπως είπε ο κ. Μαλάς.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ

Την εγκριτική απόφαση για να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυρο ύδρευση του Δήμου Ρεθύμνου», προϋπολογισμού 1.580.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α. έλαβε την Τρίτη η ΔΕΥΑΡ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη, Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει η ΔΕΥΑΡ.

Ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής και με ανοικτή διαδικασία.

Περιληπτικά περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών που θα καλύπτει το δίκτυο ύδρευσης σε 12 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρεθύμνου (πρώην Καποδιστριακός Δήμος Ρεθύμνου): Αρμένων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Μαρουλά, Όρους, Πρασιών, Ρεθύμνης, Ρουσσοσπιτίου, Σελλίου και Χρωμοναστηρίου.

Με την υλοποίησή του θα γίνει προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παρακάτω:
1. Ογδόντα ένα (81) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) με εγκατεστημένα όργανα μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δευτερευουσών Δεξαμενών των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ρεθύμνου με την απαιτούμενη αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των Η/Μ εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων, των προωθητικών συγκροτημάτων, των σημείων τροφοδοσίας νερού και του εξοπλισμού των δεξαμενών και σε συνδυασμό με εγκατεστημένα μετρητικά όργανα καταγραφής του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.

2. Δέκα οκτώ (18) Σταθμών Μέτρησης παραμέτρων Δικτύου (ΣΜΔ) με εγκατεστημένα όργανα μέτρησης παροχής και πίεσης στις εισόδους των δευτερευουσών Ζωνών Ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των ΤΣΕ θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.

3. Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) (αναβάθμιση του υφιστάμενου σε Σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης) με στόχο τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και την επεξεργασία τους για την κατάρτιση των ισοζυγίων νερού, τη διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.

4. Δύο Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ)

5. Δύο (2) Φορητών Σταθμών Ελέγχου (ΦΣΕ) τύπου laptop για τη συνολική εποπτεία των Δικτύων.

Με το έργο θα γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις Ύδρευσης σε Κέντρο Ελέγχου με στόχο, μέσω κατάλληλου λογισμικού, τον εντοπισμό των ΔΙΑΡΡΟΩΝ, τον έλεγχο των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού, της ποιότητας νερού και του λειτουργικού κόστους.

Υπολογίζεται ότι μετά την περαίωση του έργου και με τη λειτουργία του το ποσοστό της απώλειας του νερού για οποιοδήποτε λόγο (κλοπή , αφανή διαρροή κλπ) θα μειωθεί σημαντικά και ο στόχος είναι να περιοριστεί κάτω από 15% που είναι ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πόλεων.

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση να κάνει καλύτερη ορθολογική διαχείριση του νερού, να ανασχεδιάσει με ρεαλιστικότερα δεδομένα το υδραυλικό μοντέλο, να προγραμματίσει πιθανές παρεμβάσεις για τη βελτίωσή του.

Ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση νερού από διαρροές θα μειωθεί και το κόστος της παραγωγής και διανομής νερού (ενέργεια, συντήρηση).

ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΤΩΝ

Κατά περίπτωση προχωρά σε μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών που αδυνατούν λόγω της κρίσης να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την επιχείρηση η ΔΕΥΑΡ.

Όπως είπε ο κ. Μαλάς, η διοίκηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές προς όλους τους καταναλωτές, αλλά να κάνει ελαφρύνσεις σε όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξόφλησης των λογαριασμών τους.

«Μέλημα της επιχείρησης είναι η ελάφρυνση των δημοτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Δεν προσανατολιζόμαστε σε οριζόντια μέτρα και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να τους διευκολύνουμε.

Θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν να γίνει μία ελάφρυνση, ανάλογα με το που βλέπουμε ότι πρέπει να γίνουν διευκολύνσεις, παρά να κάνουμε μία οριζόντια περικοπή στο σύνολο του τιμολογίου», είπε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση δέχεται πολλά αιτήματα για διακανονισμό οφειλών, όμως αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι παρά την οικονομική δυσκολία των πολιτών, η μεγάλη πλειοψηφία προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

«Οι δημότες προσπαθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, παρά την κρίση δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση των χρεών. Εμείς στέλνουμε τους λογαριασμούς και έχουμε κάνει μία κινητοποίηση ως προς την είσπραξη, αλλά οφείλω να σας πω ότι είμαστε και ελαστικοί. Κάνουμε ρυθμίσεις, σε κανέναν δεν κόβουμε το νερό, του δίνουμε τη δυνατότητα να έρθει να ρυθμίσει με διακανονισμό και σιγά σιγά να αποπληρώσει την οφειλή του», κατέληξε ο κ. Μαλάς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!