Δυστυχώς, μέχρι σήμερα χρειαζόμαστε ένα σωρό μηχανήματα και καλώδια για να μετρήσουμε όλες αυτές τις ζωτικές ενδείξεις με μια κίνηση.
Στο Κέντρο Ηλεκτρονικής και Μικροτεχνικής της Ελβετίας που βρίσκεται στο Νεσατέλ έχουν καταφέρει να κάνουν πολλά βήματα προς την απλοποίηση αυτών των διαδικασιών.
Όλα τώρα είναι μετρήσιμα χάρις σε ένα απλό αισθητήρα, που παρακολουθεί όλες τις σύνθετες διαδικασίες που συνδέονται με τις επιδόσεις μας στα αθλήματα, τη δραστηριότητά μας και την αποθεραπεία μας.
Δύο απλά σημεία επαφής στο σώμα του εξεταζόμενου φτάνουν.
Όλα στέλνονται στη συνέχεια μέσω bluetooth σε έναν σταθμό ελέγχου. Και αυτή η τεχνολογία βέβαια δεν αφορά μόνο τους αθλητές.
«Η συσκευή αποτελείται από ένα σύστημα που περιλαμβάνει αισθητήρες, μια μπαταρία και έναν υπολογιστή.
Αυτό το σύστημα επιτρέπει να μετράμε τα ηλεκτρικά και τα οπτικά σήματα, μέσω του σώματος του ασθενή.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει ο χρήστης είναι να βάζει τη συσκευή πάνω στο δέρμα του.
Το σύστημα στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και τους πνεύμονες. Από εκεί μπορούμε να ελέγξουμε τις παραμέτρους, όπως είναι οι καρδιακοί σφυγμοί, οι αναπνοές, πόσα λίτρα αέρα εισπνέουν κάθε λεπτό οι πνεύμονες.
Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για να αναπτύξουμε και άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την αρτηριακή πίεση» αναφέρει ο Γιόζεφ Σόλα Ι Κάρος, κορυφαίος μηχανικός στο Κέντρο Ηλεκτρονικής και Μικροτεχνικής της Ελβετίας.
Για να κατασκευάσουμε μικροσκοπικές συσκευές τέτοιου είδους, πρέπει πρώτα να σχεδιάσουμε και να τοποθετήσουμε τα κυκλώματα σε μια τρισδιάστατη βάση.
Ο μηχανικός τα τοποθετεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσει την απόδοσή τους και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Αλλά η πραγματικότητα απέχει αρκετά από την εικονική αναπαράσταση. Είναι αδύνατον να συναρμολογήσουμε τέτοιες συσκευές με τα χέρια μας.
Ο μηχανικός χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο για να μεγεθύνει τα μικρά ηλεκτρικά κυκλώματα και να τα βάλει στη θέση τους.
Όταν ο αισθητήρας είναι έτοιμος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Αυτές οι κούκλες φορούν ειδικά ρούχα, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι αισθητήρες.
Αυτή η στολή χρησιμοποιείται για να παρακολουθούμε τις ζωτικές ενδείξεις αθλητών του τριάθλου.
Η ίδια στολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως και στην ποδηλασία, στην κολύμβηση και το τρέξιμο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στις επαγγελματικές αθλητικές στολές είναι η παρακολούθηση της αποθεραπείας.
Για να την αξιολογήσουμε, ελέγχουμε τον ύπνο ενός αθλητή.
Μπορούμε να δούμε πόσες φορές κινείται ο αθλητής, κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά να πάρουμε τις ελάχιστες τιμές, όπως για παράδειγμα τον καρδιακό ρυθμό, το ρυθμό αναπνοής και τη θερμοκρασία σώματος.
Πρόκειται ουσιαστικά για όλες τις πληροφορίες που θα παίρναμε από μια κλινική ύπνου» επισημαίνει ο Αλέξανδρος Γιαννάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ο απεσταλμένος του Euronews στη Βέρνη, Κλαούντιο Ρόκο τονίζει:
«Ανάμεσα σ’ αυτές τις καινοτομίες που έχουν εφευρεθεί στο Νεσατέλ, η συγκεκριμένη που αφορά την αρτηριακή πίεση είναι αντικείμενο δοκιμών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης.
Η υπέρταση που αποκαλείται και ο σιωπηλός δολοφόνος, χτυπά το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει ότι έχει αυτό το πρόβλημα».
Αυτή είναι η σημερινή τεχνολογία με την οποία μετράμε την αρτηριακή πίεση 24 ώρες το 24ωρο.
Ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να φοράει περιχειρίδα που πρέπει να φουσκώνει κάθε είκοσι λεπτά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό, καθώς οι ασθενείς δεν κοιμούνται καλά. Όλα όμως βελτιώνονται χάρις στη νέα εφαρμογή.
«Στη θέση του παραδοσιακού τρόπου, έχουμε μια φορητή καινοτομία που περιλαμβάνει τρεις δέκτες που μας επιτρέπουν να μετρούμε την αρτηριακή πίεση διαρκώς.
Δεν υπάρχει καθόλου φούσκωμα της περιχειρίδας, που είχαμε με τον παραδοσιακό τρόπο» εξηγεί ο Στέφανο Ριμόλντι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.
Με αυτό το μπλουζάκι, ένα απλό σύστημα γύρω από τον θώρακά του, ο ασθενής μπορεί να ζει φυσιολογικά, ενώ του γίνονται εξετάσεις όλο το εικοσιτετράωρο. Είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη.