tromaktiko: Μείωση εισφορών με αυξήσεις μισθών προτείνουν οι έμποροι

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μείωση εισφορών με αυξήσεις μισθών προτείνουν οι έμποροι



Την μείωση των εργοδοτικών εισφορών των εμπόρων και την παράλληλη - σχεδόν ισόποση - αύξηση των μισθών των εργαζομένων προτείνει στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), γεγονός που θα έχει πολλαπλές...
επιπτώσεις στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία.

Ειδικότερα το σενάριο που προτείνει η διοίκηση της ΕΣΕΕ είναι μείωση των εισφορών κατά 3,9% και αύξηση των μισθών κατά 3,1%. Ετσι  το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δις θα μειωθεί οριακά και θα διαμορφωθεί στα 33,07 δις ευρώ, οι εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις θα πέσουν στα 6,3 δις ευρώ και θα αυξηθούν οι μεικτές αποδοχές από 25,96 δις στα 26,77 δις ευρώ. Το όφελος για του εργαζόμενους θα είναι περίπου 805 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Σύμφωνα με την πρόταση τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθούν σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε ακόμη την συνολική ενεργοποίηση της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ που μετέχουν στον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να μην παραμείνουν οι κοινωνικοί εταίροι απλοί «συνεργαζόμενοι» του Εθνικού Συμβουλίου, παραθέτοντας απλώς την γνώμη τους, αλλά να μετέχουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα η Συνομοσπονδία θεωρεί «τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος απασχόλησης και τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, μια καλή αρχή για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα. Πάγια θέση των μικρομεσαίων εργοδοτών της αγοράς είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που ξεκινούν για πρώτη φορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις αποδοχές των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 33,09 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δις είναι οι μεικτές αποδοχές και 7,13 δις οι εργοδοτικές εισφορές. Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση είναι 1,85 δις ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δις και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκ. ευρώ.

Το κόστος του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση ως γνωστό είναι το άθροισμα των μεικτών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών. Οι μεικτές αποδοχές συμπεριλαμβάνουν τις καθαρές αποδοχές, τις εισφορές εργαζομένων και το ΦΜΥ.

Οι εργοδοτικές εισφορές προστίθενται στο μεικτό μισθό (+27,46%), επομένως η οποιαδήποτε μεταβολή δεν επηρεάζει τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου παρά μόνο το κόστος του κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση.

Κι η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «οι μικρομεσαίοι έμποροι είμαστε διατεθειμένοι να προτείνουμε για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουμε ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς».

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!