Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και, εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες, εισοδήματα και από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα), η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
• εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
• εισοδήματα από ενοίκια και
• εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.
Όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την ίδια κλίμακα φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει:
α) να έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και
β) τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες να μην ξεπερνούν τα τρία. Επισημαίνεται ότι, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
Εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Αν έχουν και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δεν θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου. Αντίθετα, εάν οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου, ο οποίος θα προκύψει τόσο από τη φορολόγηση των αποδοχών ή των συντάξεων όσο και από τα ακίνητα ή το ελευθέριο επάγγελμα.
Για παράδειγμα, σε μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προκύπτει φόρος 2.300 ευρώ (έχει υπολογιστεί έκπτωση φόρου 2.100€). Επίσης, έχει εισοδήματα από ακίνητα τα οποία ανέρχονται σε 12.000 ευρώ ετησίως. Ο φόρος για τα ακίνητα αγγίζει τα 1.200 ευρώ. Στον συνολικό φόρο (2.300 + 1.200) των 3.500 ευρώ θα υπολογιστεί και η προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 55%. Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα πληρώσει το ποσό των 5.425 ευρώ στην εφορία. Εάν μάλιστα συνυπολογισθεί και η εισφορά αλληλεγγύης (640 ευρώ στα ανωτέρω εισοδήματα), τότε ο φόρος θα φθάσει το ποσό των 6.065 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά ανέρχεται σε 1% στα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 μέχρι και 50.000 ευρώ.
Πάντως, λογιστές, εφοριακοί ακόμα και βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ωστόσο δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΟΙΚ παραπέμπουν για διευκρινίσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στα νοικοκυριά και γενικότερα σε όλους τους φορολογουμένους που θα υποχρεωθούν φέτος το καλοκαίρι να καταβάλουν υψηλότερους φόρους, όχι μόνο για τα εισοδήματά τους αλλά και για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.