tromaktiko: Ανησυχητικά μηνύματα για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχητικά μηνύματα για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου



Στραγγίσματα από υπερχειλίσεις και προβλήματα σταθερότητας στον ΧΥΤΑ Αμαρίου.

• Στη μελέτη δεν υπάρχουν στοιχεία για τον υδροφόρο ορίζοντα γιατί δεν υπήρχαν φρεάτια για λήψη δείγματος!

• Τα προτεινόμενα έργα θα γίνουν μαζί με το έργο του νέου χώρουΤην άμεση αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του ΧΥΤΑ Αμαρίου προτείνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, ο οποίος εκπόνησε σχετική μελέτη, που παρουσιάστηκε χθες και προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους του Αμαρίου ως προς τα αποτελέσματά της.

Ο καθηγητής του πολυτεχνείου επεσήμανε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι όντως ο ΧΥΤΑ Αμαρίου έχει προβλήματα, που κατά κύριο λόγο αφορούν στις υπερχειλίσεις στραγγιδίων εξαιτίας των βροχοπτώσεων τους χειμερινούς μήνες, αλλά και στην παραγωγή βιοαερίου, ένα πρόβλημα που προκύπτει σε όλους τους χώρους υγειονομικής ταφής που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, ο κ. Γιδαράκος διαπίστωσε και πρόβλημα «σταθερότητας» του ΧΥΤΑ Αμαρίου, πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι ο χώρος υποδέχθηκε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, για τις οποίες δεν είχε σχεδιαστεί σε καμία περίπτωση.

Αυτό που δημιούργησε, όμως, απορίες στους κατοίκους της περιοχής και μάλιστα εκφράστηκαν και έντονες αντιδράσεις στη χθεσινή σύσκεψη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει μελέτες για τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού, όπως είπε ο κ. Γιδαράκος, δεν βρέθηκαν φρεάτια από τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν δείγματα και άρα να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή όχι. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, ειδικοί ανέφεραν ότι λόγω της μορφολογίας της περιοχής, θεωρείται απίθανο να υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τον ΧΥΤΑ.

«Πρόβλημα δημιουργούν τα υγρά απόβλητα λόγω των υπερχειλίσεων, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, τα οποία εξαπλώνονται. Το άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της παραγωγής βιοαερίου, το οποίο το συναντάμε σε κάθε ΧΥΤΑ, ο οποίος έχει μία ζωή της τάξης των 5-10 χρόνων», σημείωσε ο κ. Γιδαράκος, συμπληρώνοντας: «Δεν είχαμε τη δυνατοτητα να εξετάσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, επειδή δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα φρεάτια, επομένως είναι και αυτό ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει μελλοντικά να λυθεί, δηλαδή να ανοίξουμε εκεί που πρέπει φρεάτια για να έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε και δείγμα από τον υδροφόρο ορίζοντα. Το θέμα υφίσταται από τις υπερχειλίσεις και σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες δημιουργούν έναν δυνητικό κίνδυνο».

Ουσιαστικά, ο μελετητής τόνισε πως η σημερινή κατάσταση στον ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι οριακή και πως πρέπει άμεσα να γίνουν έργα αποκατάστασής του, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα με το περιβάλλον. Μάλιστα, οι βασικές από τις προτάσεις που έχει κάνει, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη μελέτη για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, του ΧΥΤΥ και της αποκατάστασης του σημερινού κυττάρου. Όπως είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο θα δεσμευτεί για να προχωρήσει πρώτα σε αυτά τα έργα που προτείνονται, ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο.

«Το σημαντικό είναι ότι το σώμα του ΧΥΤΑ, δηλαδή η μεμβράνη που υπάρχει από κάτω, φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει προς το παρόν διαρροή από εκεί. Τα προτεινόμενα από τον κ. Γιδαράκο έργα έχουν ενσωματωθεί και θα γίνουν σε πρώτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Καλογερής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή, Κώστας Λαμπρινός, Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης και Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας, ο πρόεδρος της Αμάρι Α.Ε., Νίκος Μαρκίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!