tromaktiko: "Δεν κουνιέται φύλλο" στην αγορά του καπνού

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

"Δεν κουνιέται φύλλο" στην αγορά του καπνού



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας
Καμιά σημαντική εξέλιξη δεν παρατηρήθηκε στην αγορά και το εμπόριο καπνού τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, αναφέρει στο ...
paseges.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Διονύσης Φόλιος.

Σημειώνεται ότι παραμένουν μεγάλες οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, καθώς εν μέσω κρίσης και μεγάλων προβλημάτων στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, όχι μόνο πωλούν σε χαμηλές τιμές το προϊόν, αλλά –το κυριότερο- βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της αδιάθετης παραγωγής.

Οι καπνοπαραγωγοί εισέπραξαν φέτος λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό είναι το παράδειγγμα των αγροτών που παράγουν καπνά ποικιλία Κατερίνης και οι οποίοι είναι ανάστατοι καθώς μετρούν τις πληγές και τις ζημίες της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο αυτό που τους απασχολεί περισσότερο αυτή την περίοδο είναι τα συμβόλαια της ερχόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες παραγωγοί και έμποροι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια της επόμενης σοδειάς, αυτής του 2014, κι αυτό που έχει διαφανεί είναι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να μείνουν εκτός συμβολαίων και να τους μείνει ο καπνός στις αποθήκες.

«Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο», σχολιάζει ο κ. Φόλιος ελπίζοντας οι έμποροι ν’ αλλάξουν στάση στο επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί η σπουδή του κ. Χαρακόπουλου να εμφανίσει ως επίτευγμα τη συμβολαιακή γεωργία στον καπνό, η οποία σημειωτεόν –αναφέρουν παράγοντες του κλάδου- εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας και δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως το εμφάνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

"Μαχαίρι" σε προγράμματα

Μια ακόμη αρνητική εξέλιξη ωστόσο επιφέρουν οι αποφάσεις που προβλέπουν μειωμένους πόρους για τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ειδικού γραμματέα Δημήτρη Ιατρίδη, οι οποίες αφορούν η μεν πρώτη το «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού’’ του Μέτρου 214 ‘‘Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις’’, η δε δεύτερη την «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές’’ του Μέτρου 214 ‘‘Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις’’ επέρχεται μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!