Μάλιστα, αναφέρει την έκταση ως γεωτεμάχιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 4 κτίρια μεταξύ των οποίων ένα νεοκλασσικό που χρησιμοποιούταν ως ξενοδοχείο και ένα ακόμα που χρησιμοποιείται από την Εθνική Πινακοθήκη ως… αποθήκη έργων τέχνης!
Πρόκειται ασφαλώς για το Καστελέτο, το οποίο στεγάζει σήμερα το εξαιρετικά ενεργό και φημισμένο παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο μόνο… αποθήκη δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς να το χαρακτηρίσει, απόδειξη για το κατά πόσο οι κυβερνώντες και το ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζουν τι είναι αυτά που (ξε)πουλάνε ή τα έχουν επισκεφθεί ποτέ…
Ήδη, ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόθεση παραχώρησης επενδύτες, εκτός της Βίλλας Μπιμπέλη (του κυρίως κτιρίου του Καστέλλου) και των κτιρίων Καστελλίνο και Καστελλέτο τα οποία στεγάζουν το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ
Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν περιλαμβάνεται αρχικό τίμημα αλλά μόνο η υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής 500.000 για την υποβολή προσφοράς αγοράς.
Οι προσφορές θα μπορούν να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου, σε κλειστό φάκελο.
Το «φιλέτο» της Κ. Κορακιάνας, περιγράφεται στην προκήρυξη ως «γεωτεμάχιο 77.018,45 τμ» που περιλαμβάνει τα εξής:
• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές με υπόγειο (λιθόκτιστο), συνολικού εμβαδού τετραγωνικών μέτρων 1968,25, που περιλαμβάνει και τους δύο πύργους, όπου λειτούργησε το ξενοδοχείο CASTELLO BIBELLI που κατασκευάστηκε περίπου κατά το έτος 1900, - ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο εμβαδού τετραγωνικών μέτρων 57,76 που χρησιμοποιείται ως τουαλέτες και κατασκευάστηκε περί το 1970,
• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 121,74 με χρήση αποθήκης που κατασκευάστηκε περί το 1900,
• ένα κτήριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 218,54 επίσης με χρήση αποθήκης που κατασκευάστηκε περί το 1900,
• ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτήριο εμβαδού μέτρων τετραγωνικών 59,40 που χρησιμοποιείται επίσης ως αποθήκη και κτίστηκε και αυτό περίπου το έτος 1900.
• το κτήριο του CASTELLINO, τριώροφο κεραμοσκεπές κτήριο που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το CASTELLO για βοηθητικές χρήσεις αυτού και ευρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, έχει δε επιφάνεια 1.047 τετραγωνικών μέτρων περίπου, και
• το κτήριο του CASTELLETO, κεραμοσκεπές τριώροφο κτήριο που κατασκευάστηκε περί το έτος 1960, επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, επιφανείας 810 τετραγωνικών μέτρων περίπου, το οποίο από το έτος 1992 είναι παραχωρημένο στην Εθνική Πινακοθήκη και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος έργων τέχνης.
Η επιστολή Τρεπεκλή στον Υπουργό Πολιτισμού
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για το θέμα του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και να ζητήσω τη συνδρομή σας στην επίλυσή του.
Όπως γνωρίζετε, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα στεγάζεται σε δύο κτίρια, το Καστελλίνο και το Καστελλέτο, που ανήκουν στο ευρύτερο σύμπλεγμα των κτιρίων του Καστέλλο ή Βίλα Μιμπέλη για το οποίο άρχισε η διαδικασία αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Δυστυχώς, τα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης έχουν συμπεριληφθεί στα προς πώληση ακίνητα, αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ότι θα εξαιρεθούν από την εν λόγω διαδικασία.
Τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου το 1992 και για 99 χρόνια με σκοπό την έκθεση σημαντικών έργων τέχνης, την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές και δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Μέχρι σήμερα στο Παράρτημα έχουν παρουσιαστεί πολλές και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις ενώ από το 2007 λειτουργεί μόνιμη έκθεση με έργα από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Παρατηρείται δε μία σημαντική αύξηση των επισκεπτών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο μαθητών σχολείων, όσο και σε αυτό των ενηλίκων.
Επιπλέον, ο Δήμος Κέρκυρας βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Εθνική Πινακοθήκη για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου Καστελλέτο, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.
Είναι κοινή πεποίθηση των δύο φορέων, του Δήμου Κέρκυρας και της Εθνικής Πινακοθήκης ότι πρέπει να εργαστούμε για τη διατήρηση αλλά και την αύξηση του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας με σκοπό την ενίσχυση του νησιού μας ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες όπως εξαιρεθούν τα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα από τον προγραμματισμό ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.