tromaktiko: Υπό την απειλή υπερχείλισης του Τάμεση η Βρετανία

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Υπό την απειλή υπερχείλισης του Τάμεση η Βρετανία



Υπό την απειλή της ραγδαίας ανόδου της στάθμης των νερών του Τάμεση τις αμέσως επόμενες ώρες ζουν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων -κυρίως- παραποτάμιων περιοχών στη Μεγάλη Βρετανία... στον «απόηχο» των ακραίων καιρικών συνθηκών που πλήττουν την περιοχή τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η άνοδος της στάθμης των νερών του Τάμεση θα μπορούσε να φθάσει αυτό το Σαββατοκύριακο, σε επίπεδα ρεκόρ ανά περιοχές.

Τρεις είναι τελικά οι νεκροί- έως αργά το βράδυ του Σαββάτου- από την πρωτοφανή κακοκαιρία. Μεταξύ των νεκρών είναι μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της το βράδυ της Παρασκευής στο Λονδίνο από τη μερική κατάρρευση κτιρίου πάνω στο όχημά της όπου τραυματίστηκε και ένας συνεπιβάτης, ένας 80χρονος άντρας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που σκοτώθηκε όταν ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα φινιστρίνι του πλοίου, ενώ ένας 65χρονος στην Ιρλανδία, που εργαζόταν στις τηλεπικοινωνίες σκοτώθηκε στο Κορκ, όταν προσπάθησε να ισιώσει έναν πυλώνα ο οποίος έπεσε πάνω του, χτυπώντας τον στο κεφάλι. Εκτός του νεκρού άντρα στο κρουαζιερόπλοιο «Μάρκο Πόλο» που δέχτηκε την δύναμη των κυμάτων στη Μάγχη ανοικτά των ακτών της Βρετάνης, αρκετοί άλλοι μεταξύ των 735 επιβατών, κυρίως Βρετανοί , τραυματίστηκαν. Το πλοίο που αναμένεται την Κυριακή στη νοτιοανατολική Αγγλία, επέστρεφε από κρουαζιέρα στην Καραϊβική.

Τουλάχιστον 115.000 σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 85.000 σπίτια ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τα 140.000 σπίτια το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την εταιρεία Energy Networks Association (ΕΝΑ).

Προειδοποιήσεις Κάμερον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε το Σάββατο, ένα χωριό δυτικά του Λονδίνου, όπου οι στρατιώτες βοηθούν τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο των υδάτων με την δημιουργία πρόχειρων φραγμάτων με σάκους άμμου. «Αυτό που κάνουμε για τις επόμενες 24 ώρες είναι ζωτικής σημασίας, διότι, δυστυχώς, η στάθμη του νερού θα αυξηθεί και πάλι», ανέφερε.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές έχουν επηρεαστεί εξ αιτίας κατολισθήσεων και ξεριζωμένων δέντρων, παρόλο που η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ τις τελευταίες ώρες. «Η χθεσινή νύχτα ήταν βίαιη, με την πτώση πάνω από 120 δέντρων, που μπλόκαραν δεκάδες οδούς στα νότια της Αγγλίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του σιδηροδρομικού δικτύου Network Rail. Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 130 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές συνεχίστηκαν το Σάββατο στη νοτιο- δυτική Αγγλία και τη νότια Ουαλίας. Μικρή «ανάπαυλα» στο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται την Κυριακή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!