tromaktiko: Οι υπέρβαροι εισπνέουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι υπέρβαροι εισπνέουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση



Από 7 έως και 50% περισσότερο αέρα εισπνέουν καθημερινά οι ενήλικοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με όσους δεν έχουν παραπανίσια κιλά...
με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άσθματος και άλλων πνευμονικών παθήσεων.

Την ίδια ώρα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εισπνέουν καθημερινά 10% έως 24% περισσότερο αέρα από τα συνομήλικα παιδιά κανονικού βάρους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύεται στο διεθνές περιοδικό ανάλυσης κινδύνων «Risk Analysis» και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι Καναδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.070 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας πέντε έως 96 ετών και τα συνέκριναν με στοιχεία 900 ατόμων κανονικού βάρους.

Ως φυσιολογικού βάρους θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη σωματικής μάζας 18,5 έως 25. Με δείκτη 25 έως 30 κάποιος θεωρείται υπέρβαρος και με δείκτη πάνω από 30 ταξινομείται ως παχύσαρκος.

Ο μέσος ενήλικος με κανονικό βάρος εισπνέει καθημερινά 16,4 κυβικά μέτρα αέρα. Τη μεγαλύτερη μέση εισπνοή αέρα (24,6 κυβικά μέτρα) έχουν οι παχύσαρκοι με δείκτη 35 έως 40, που εισάγουν στο σώμα τους περίπου 50% περισσότερο αέρα (και ρύπανση) σε σχέση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ο αέρας, ιδίως στις πόλεις, περιέχει διάφορους ρυπογόνους παράγοντες, κυρίως μικροσωματίδια που εισέρχονται και ερεθίζουν τους πνεύμονες, όπως διοξείδιο του θείου, όζον, αμμωνία, διοξείδιο του αζώτου κ.α.

«Οι μισοί από τους ανθρώπους με δείκτη σωματικής μάζας 35 έως 40 εισπνέουν 24,6 έως 55 κυβικά μέτρα αέρα κάθε μέρα, κάθε χρόνο, συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι η ποσότητα του αέρα που εισπνέουν καθημερινά, τους εκθέτει σε περισσότερους ρύπους από ό,τι μερικούς κορυφαίους αθλητές», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Πιέρ Μπροσού.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!