tromaktiko: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής σε ημερίδα του ΟΑΕΔ για το θεσμό της Μαθητείας

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής σε ημερίδα του ΟΑΕΔ για το θεσμό της Μαθητείας



Όπως όλοι γνωρίζουμε, πρώτοι στον «μαύρο κατάλογο» της ανεργίας είναι οι νέοι 15- 24 ετών γεγονός που... στερεί από τη νέα γενιά την ελπίδα για όνειρα και επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό που για τη δική μας γενιά ήταν λίγο πολύ δεδομένο, για τους σημερινούς νέους δυστυχώς είναι ζητούμενο.

Πρέπει να φύγουμε από την λογική των αποσπασματικών και πυροσβεστικών επιδοματικών λύσεων, και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Και το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να διασυνδέσουμε την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και να σταματήσουν οι ορδές άνεργων πτυχιούχων έξω από τον ΟΑΕΔ.

Ο θεσμός της Μαθητείας είναι ένα πολύ καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γιατί επιτυγχάνει ακριβώς αυτό: να εισάγει τον νέο στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να τον εκπαιδεύει και να τον καταρτίζει.

Η δουλειά που γίνεται μέσω των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και των Γραφείων Διασύνδεσης που λειτουργεί ο ΟΑΕΔ είναι πράγματι αξιόλογη και μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ «Εγγύηση για τη νεολαία», που έχει ως στόχο να παράσχει απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση σε νέους ανθρώπους εντός 4 μηνών από τη στιγμή που τελειώνουν τις σπουδές τους ή απολύονται.

Η ανάγκη για την εξεύρεση των κατάλληλων ευκαιριών μαθητείας και πρακτικής άσκησης έχει αναδειχθεί και μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών. Και αυτό γιατί οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν σαφή εικόνα των αναγκών και των προβλημάτων κάθε τόπου και άρα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο να δοθούν εγγυήσεις στους νέους μετά την αποφοίτηση τους από το σχολείο.

Ο σκοπός μας είναι να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα της μαθητείας και να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν σε υψηλής ποιότητας περιόδους πρακτικής άσκησης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Παράλληλα, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα πρέπει να μεριμνήσουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και των γραφείων ευρέσεως εργασίας ώστε να κατευθύνουμε τη νέα γενιά σε κλάδους και επαγγέλματα με ζήτηση και μέλλον, δημιουργώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.

Σε αυτή την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης των νέων με τη συνεργασία όλων των εταίρων για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Όσοι είμαστε σήμερα εδώ θα πρέπει μέσα από μια κουλτούρα συνεργασίας και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης να βρούμε απτές λύσεις για να δώσουμε και πάλι την ελπίδα στη νέα γενιά.

Η μαζική φυγή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων αποτελεί μια συνεχή αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Πρέπει όλοι μαζί να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναστραφεί αυτή η εικόνα, και οι νέοι μας να βρουν δουλειά και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην πατρίδα τους. Ας μην τους απογοητεύσουμε.
Σας ευχαριστώ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!