tromaktiko: Σημεία ομιλίας Απ. Κακλαμάνη κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του υπ.Υγείας

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σημεία ομιλίας Απ. Κακλαμάνη κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του υπ.Υγείας



«Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται επί τρεισήμισι χρόνια αιμορραγώντας και αποδεκατιζόμενο να παραμείνει όρθια η χώρα. Ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκουμε να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει από το Ε.Σ.Υ. και το κοινωνικό...
κράτος που η κυβέρνησή μας οικοδόμησε παρά την υπονόμευση της Δεξιάς και της Κομμουνιστογενούς Αριστεράς, που τώρα μπορούν να επιχαίρουν για την κατεδάφισή του».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β’Αθήνας-ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, επεξηγώντας την ψήφο του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

«Στην πραγματικότητα», επεσήμανε, «αυτό το νομοσχέδιο είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οικογενειακό Γιατρό. Αυτά δηλαδή που απέμεναν για να ολοκληρωθεί το μεγάλο σχέδιο που ξεκίνησε το 1983 ως το βασικό οικοδόμημα του κοινωνικού κράτους, που είχε εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ με τον ιδρυτή του και πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ. Κακλαμάνης θύμισε πως μετά το 2003, ο τότε υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Κώστας Στεφανής, εισηγήθηκε το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οικογενειακό Γιατρό και αν η ΝΔ πίστευε στη μεταρρύθμιση αυτή, θα μπορούσε στην πενταετία της ως κυβέρνηση της χώρας να την εφαρμόσει πριν επέλθει η οικονομική κρίση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, «ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο ψηφίζω ό,τι μπορεί να απομείνει, έστω κι από τα υλικά κατεδάφισης ενός οικοδομήματος που ως μέλος εκείνης της πρώτης κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ και ως βουλευτής τότε της πλειοψηφίας συμμετείχα στην οικοδόμησή του μέχρι τον Ιούνιο του 1989».

«Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν τις αντιρρήσεις τους για τη σημερινή στάση μας. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όμως, όσοι πίστεψαν στις αξίες του ΠΑΣΟΚ και δεν ταύτισαν εκείνες τις αξίες με κάποια ανάξια, όπως αποδείχτηκαν, πρόσωπα τα οποία καπηλεύτηκαν τις αξίες αυτές και δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του λαού που τους οδήγησε εδώ ή και σε υπουργικά έδρανα, είναι ότι κάτω από ποιες συνθήκες, εδώ και 3,5 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, αιμορραγώντας πολιτικά και αποδεκατιζόμενο συνεχώς, αγωνίζεται για να μείνει όρθια η χώρα. Αυτό είναι το ζητούμενο για μας, διότι γνωρίζουμε ότι ούτε μια κυβέρνηση που η πλειοψηφία της είναι της Δεξιάς θα δώσει τη μάχη για το κοινωνικό κράτος, ούτε βέβαια μια Αριστερά επιγόνων ηγεσιών που σε όλη τη δεκαετία του ’80 δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να υπονομεύουν την προσπάθεια να οικοδομηθεί πραγματική Δημοκρατία και ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!