Ο Βουλευτής ξεκαθάρισε ότι, όταν το τεκμαρτό εισόδημα του αγρότη, είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό (φορολογητέο) εισόδημα, ο συντελεστής είναι ένας και μοναδικός: 13%. Επίσης ότι, για την ενοικιαζόμενη αγροτική γη για το 2014, δεν χρειάζεται παραστατικό πληρωμής από την Τράπεζα, ισχύει η απόδειξη προπληρωμής στον ιδιοκτήτη.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, κατέδειξε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι, οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνται, Ανέφερε μάλιστα ότι, το 1994, η Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία συμμετείχε με τον καθηγητή και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Μαραβέγια για την φορολόγηση των αγροτών με το ¨αντικειμενικό σύστημα¨ (που ίσχυσε μέχρι το 2013), δεν συμπεριέλαβε τις επιδοτήσεις στο φορολογητέο εισόδημα.
Υπενθύμισε δε ότι, σε προγενέστερη συνάντηση τους (δελτίο τύπου 1/2/14), είχε κάνει συγκεκριμένες επισημάνσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της φορολόγησης των αγροτών και την απλούστευση του γραφειοκρατικού συστήματος και επιπλέον είχε ζητήσει να προβλεφθεί ένα ποσόν για τα μεροκάματα των μελών της οικογένειας. Και ο Γ.Γ. απάντησε ότι θεωρεί την πρόταση του Γιώργου Καρασμάνη ρεαλιστική και εφικτή και ότι θα την προχωρήσει.
Ο Βουλευτής ζήτησε να εκδοθεί άμεσα μια επίσημη ανακοίνωση, που να διευκρινίζει με απλά λόγια στους αγρότες τι ακριβώς θα ισχύσει με τη φορολόγησή τους καθώς και ποιες δαπάνες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Αυτό, για να μπει επιτέλους τέλος στην παραπληροφόρηση και στη σύγχυση που προκαλεί στον αγροτικό μας κόσμο.
Υφυπουργός και Γενικός Γραμματέας αποδέχτηκαν την πρόταση.
Ωστόσο, ο Γιώργος Καρασμάνης, ενημερώνει τους αγρότες ότι, οι δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους, σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, είναι:
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόσβεσης για την αγορά αγροτικής γης, ο Βουλευτής διευκρινίζει ότι, όπως πουθενά διεθνώς δεν συμβαίνει αυτό, έτσι και στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ν.4172/2013 ότι δεν υπόκειται σε φθορά και αχρήστευση λόγω παλαιότητας, δεν αποσβένεται.
Επίσης ότι, όταν ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος έχει πιστωτικό ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα αποδίδεται στον δικαιούχο στο τέλος της χρονιάς.
Τέλος, διευκρινίζει ο Γιώργος Καρασμάνης ότι, ανεξαρτήτως τζίρου (πάνω ή κάτω από 15.000) εκπίπτουν όλες οι δαπάνες των αγροτών.