Υπογράφηκε, σήμερα το καταστατικό για την ίδρυση της διαδημοτικής Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «Δίκτυο για την Υποστήριξη της Λειτουργίας και την Εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε Θέματα Φυσικών Καταστροφών» στο πλαίσιο του τελικού συνεδρίου του προγράμματος «Outland» που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θέρμη παρουσία εκπροσώπων του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Απόστολου Τουλίκα, της αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Άννας Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, του προϊσταμένου της δ/νσης Πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας κ. Μαμαρίκα, καθώς και εκπροσώπων φορέων πολιτικής προστασίας αλλά και εθελοντών.
Στην ίδια τελετή υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους Ζλάτογκραντ και Θέρμης με στόχο την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών προσεγγίσεων για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών.
Στη νέα αυτή διαδημοτική συνεργασία συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου και Κομοτηνής.
Σκοπός του δικτύου που θα έχει έδρα τη Θέρμη είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου δράσεων για την εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνου από δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές γενικότερα στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.
Το πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει ενδεικτικά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εκπαιδευτικού υλικού, τη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών, εργαλείων και μηχανισμών προκειμένου να μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος στο χρόνο. Επίσης, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργατικής προσέγγισης για την ορθολογική διαχείριση του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονα καιρικά φαινόμενα γενικότερα, μέσω του εθελοντισμού, συνδυάζοντας την αποκτημένη γνώση και εμπειρία, την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα καθώς και την πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη.
Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η αστική μη κερδοσκοπική θα δημιουργήσει ένα μόνιμο πλαίσιο για την κατάρτιση και την υποστήριξη εθελοντών και διαβεβαίωσε ότι η αυτοδιοίκηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα του εθελοντισμού και της πολιτικής προστασίας. Συμπλήρωσε ότι με το πρόγραμμα «Outland» «καταφέραμε να δημιουργήσουμε υποδομές, να πάρουμε σημαντικό εξοπλισμό, να εκπαιδεύσουμε τους εθελοντές μας και να ενημερώσουμε την κοινωνία να δώσουμε τη δυνατότητα στου εθελοντές μας και όντας εκπαιδευμένοι και με τον κατάλληλο εξοπλισμό να μπορούν να βοηθήσουν στον γρήγορο εντοπισμό των φαινομένων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς στο έργο. Η εμπειρία, πρόσθεσε που έχουμε τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή οριστικοποιεί το πλαίσιο της κλιματικής δράσης των επομένων ετών τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο με τον εθελοντισμό στο ζωτικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας να αποτελεί βασικό πυλώνα ετοιμότητας, ώστε ο πολίτης να παραμένει ασφαλής ακόμα κι όταν οι τοπικές κοινωνίες έρχονται αντιμέτωπες με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Μέσα από τη δομή που δημιουργούμε γιατί έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους της ευρωπαϊκής ένωσης και να συντελέσουμε στο συντονισμό την εκπαίδευση και να εξοπλιστούν οι εθελοντικές μας ομάδες για να είναι πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές. Με την πολιτική προστασία μπορούμε να έχουμε εποπτεία σε απομονωμένες περιοχές στην οποία παρατηρούνται μικροφαινόμενα και σε άλλη περίπτωση δε θα έφτανε η κρατική βοήθεια.
Ζήτησε τη συνεργασία όλων των παρευρισκομένων με ένα και μοναδικό σκοπό την ασφάλεια του πολίτη μέσα από αυτή την εταιρεία θα γίνεται κατάρτιση και θα δημιουργηθούν υποδομές και υπογράμμιση ότι στο πλαίσιο του δικτύου θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετέχουν και να επωφεληθούν και άλλοι δήμοι και φορείς τόσο της Κεντρικής όσο και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού στο δήμο Κομοτηνής να δημιουργηθεί κέντρο πολιτικής προστασίας.
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Πετρίδης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εθελοντών αλλά με επαγγελματική εκπαίδευση αφού το πρώτο που χαρακτηρίζει έναν εθελοντή πολιτικής προστασίας είναι η εκπαίδευση που ανάλογα με το πόσο καλή είναι παίζει ουσιαστικό ρόλο σε μια κρίσιμη στιγμή. Είναι σωστή και ουσιαστική η επιλογή να δημιουργηθεί αυτή η εταιρεία και μάλιστα από τη στιγμή που θα μπορούν να ωφεληθούν και άλλες περιοχές. Εκτός από την εκπαίδευση των εθελοντών προστιθέμενη αξία στην πρωτοβουλία μας θα αποτελέσει η εκπαίδευση του κοινών των κοινωνιών μας σε σχολεία σε χώρους εργασίας ή οπουδήποτε αλλού αφού ανα πάσα στιγμή μονάδα παρέμβασης μπορεί να είναι ο καθένας μας.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ωραιοκάστρου Θ. Ματσουκανίδης τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία λύνονται τα πρόβλημα και το πρώτο βήμα γίνεται μέσα από την δημιουργία του δικτύου. Εθελοντές υπήρχαν πάντα. Αυτό που προάγουμε σήμερα είναι η εξέλιξη του εθελοντή με την κατάρτιση που πρέπει να έχει ώστε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.
Ο Αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών Αλέξανδρος Σιμιτζόγλου υπογράμμισε ότι ομόφωνα συμμετέχουμε στην εταιρεία αυτή. Που σκοπός της η απορρόφηση κονδυλίων από Ευρώπη για την εκπαίδευση τόσο των οργανωμένων ομάδων όσο και των απλών πολιτών και επίσης να γίνουμε όλοι μια ομάδα με ένα σκοπό την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, χρειάζεται εκπαίδευση από την εταιρία για την προστασία πάνω απ’ όλα των δημοτών μας.
Ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης ο κ. Κιοσέογλου τόνισε πως η πρωτοβουλία των έξι δήμων έρχεται να καλύψει ένα κενό στη μέχρι τώρα λειτουργία του της πολιτικής προστασίας συνδέοντας την κρατική προσφορά με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας χωρίς γραφειοκρατία με τη ζωντάνια και την ευελιξία του εθελοντισμού αλλά και επαγγελματισμό με πλήρη διαφάνεια και ανοιχτά προς το κοινό.
Το πρόγραμμα OUTLAND
Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του δήμου Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος τόνισε το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας της πολιτικής προστασίας, της ασφάλειας και υγείας των πολιτών και παρουσίασε το πρόγραμμα “outland” υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που εξυπηρετούσε τους στόχους της διακρατικής διαπεριφερειακής συνεργασίας και έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσα σε δύο χρόνια της βάσης για τη δημιουργία και την ενίσχυση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης πολιτικής προστασίας στην περιοχή μας με βιώσιμα αποτελέσματα. Έθεσε δε νέο ως νέο στόχο την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων και πόρων ώστε η λειτουργία της πολιτικής προστασίας να είναι ολοκληρωμένη, συμπληρωματική και στο πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία.
Επεσήμανε ότι ο δήμος θέρμης στοχεύει στην προσέλκυση πόρων είτε για υποδομές είτε για την οργάνωση και συμπλήρωση των λειτουργιών που παρέχουμε στη κοινωνία ιδιαίτερα μέσα στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική συγκυρία που περιορίζουν την άσκηση τοπικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι «ο δήμος θέρμης είναι ανοιχτός στο καινούριο με ανταλλαγή και προσέλκυση τεχνογνωσίας και είμαστε πιστοί στις πολιτικές αρχές που είναι η διαπεριφερειακή συνεργασία, ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύουμε την τοπική απασχόληση και αγορά»
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης Σωκράτης Σαμαράς εξέφρασε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους ανθρώπους αυτούς τους διαβεβαιώσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει είναι στο πλευρό τους όπως και το πράττει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ομάδων εθελοντισμού και παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα πολιτικής προστασίας στο δήμο θέρμης. Ανέφερε ότι ο Δήμος Θέρμης, μετά τον Καλλικράτη, είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που διατηρεί τρεις (3) ενεργές εθελοντικές που αριθμούν 200 μέλη ομάδες με ενεργή καθημερινή δράση. Οι δράσεις τους αφορούν την εκπαίδευση πολιτών σε θέματα πρώτων βοηθειών, σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών, την οργάνωση και συμμετοχή σε ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας, την υγειονομική κάλυψη σε όλα τα μεγάλα αθλητικά δρώμενα του Δήμου, τη συμμετοχή στις επεμβάσεις αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων και την παρέμβαση σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών. Τελειώνοντας τόνισε ότι πρόγραμμα έχει προσφέρει στους εθελοντές μας τεχνογνωσία γρήγορη και ακριβή πρόσβαση σε πληροφορίες, εμπειρία μέσα από την ανταλλαγή και τις συναντήσεις, εκπαίδευση με τις εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στη Ν. Ραιδεστό και ασφάλεια, αφού όσο πιο εκπαιδευμένος και ενημερωμένος είναι ο εθελοντής τόσο πιο ασφαλής καθίσταται στην οποιαδήποτε παρέμβασή του.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Κ.Μ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Τουλίκας χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας ότι οι εθελοντές αποτελούν πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική προστασία και τόνισε ότι η συνεργασία είναι ένα κομμάτι που έλλειπε από την πολιτική προστασία. Επεσήμανε ότι με το πρόγραμμα και την πρωτοβουλία για τη διαδημοτική συνεργασία δίνεται το ερέθισμα και το στίγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε σε επίπεδο χώρας και υπογράμμισε την πίστη του στη συνεργασία των δήμων με την Περιφέρεια αιρετή και αποκεντρωμένη ώστε «να λειτουργήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη πολιτική προστασία με συνοδοιπόρους τους άλλους εθνικούς παράγοντες όπως την αστυνομία, την πυροσβεστική τα δασαρχεία».
Ο Κυριάκος Φωτιάδης συντονιστής κοινής τεχνικής γραμματείας του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013 σημείωσε ότι το έργο «OUTLAND» είναι από τα λίγα έργα του προγράμματος που ασχολείται με το εθελοντισμό σε ένα πεδίο ο[ως Πολιτική Προστασία. Συμπληρωσε ότι έργο “outland” συγκέντρωσε φορείς κλειδιά για την επίτευξη του στόχου του όπως προ ο Δήμος Θέρμης που παρείχε τις εγκαταστάσεις και δράσεις εκπαίδευσης, ο Δήμος Κομοτηνής με δράσεις εκπαίδευσης και προμήθεια εξοπλισμού, το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ που με την τεχνογνωσία του έφερε την τεχνολογία στην υπηρεσία των εθελοντών, τον φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «Δάσος Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου» που παρείχε επίσης εγκαταστάσεις και προμήθεια εξοπλισμού και φυσικά τους Βούλγαρους εταίρους, τη Βουλγαρική Ακαδημία επιστημών και το Δήμο Zlatograd με αντίστοιχες δράσεις εκπαίδευσης και ανάπτυξης προτύπων ανάπτυξης τεχνολογίας, αλλά και προμήθειες εξοπλισμού. Τόνισε επίσης ότι μπορεί το έργο να τελειώνει τώρα όμως θα πρέπει να θεωρείται μόνο η αρχή, για την περαιτέρω συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Κύριο μέλημα από εδώ και πέρα είναι η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων και των εκροών για να αποδειχθεί το OUTLAND συνεχίζει να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος του προγράμματος δηλαδή, να χρηματοδοτεί έργα και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη Διασυνοριακή περιοχή και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης τους.