αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες θέτει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και ρωτά αν η Κομισιόν θεωρεί ότι η έκκληση αφορά και την ίδια και ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να αναλάβει.
Η Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία 17 οργανώσεων που εργάζονται σε περίπου 90 χώρες σε όλο τον κόσμο για να βρουν λύσεις για τη φτώχεια και τις σχετικές αδικίες. Ιδρύθηκε αρχικά στην Οξφόρδη, το 1942 ως «Επιτροπή της Οξφόρδης για την ανακούφιση από την πείνα». Η πρώτη της αποστολή ήταν να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την επισιτιστική βοήθεια να περάσει το συμμαχικό αποκλεισμό και να φτάσει στους πεινασμένους πολίτες της κατεχόμενης από τον Άξονα Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος «Σε μια εποχή που ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύεται για δράσεις κατά των οικονομικών ανισοτήτων, στην ομιλία του για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η έκθεση της Oxfam αποτελεί κόλαφο για τις πολιτικές που επέτρεψαν την αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια για την Ευρώπη. Η έκθεση επίσης αναφέρεται συγκεκριμένα και στο πρόβλημα των "φορολογικών παραδείσων" και της φοροαποφυγής από πιο πλούσιες εισοδηματικά κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο και στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα. HΚομισιόν οφείλει να εγκαταλείψει την υποκρισία και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τόλμη, ακούγοντας και την κοινωνία των πολιτών».
Θέμα: Έκκληση της Oxfam προς τις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ανισότητα
Έκθεση της Μη-Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους» [1], που δημοσιεύτηκε πριν τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός, υπογραμμίζει την ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη ανισότητα τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι οι πλουσιότεροι είναι αυτοί που υπόκεινται στο προνομιακό καθεστώς της υποφορολόγησης. «Πλούσιες ελίτ έχουν οικειοποιηθεί την πολιτική εξουσία και ελέγχουν τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού υπονομεύοντας τη δημοκρατία και δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι κατέχουν τον ίδιο πλούτο που κατέχει και το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν μέτρα για την αντιστροφή αυτής της τάσης. Απαιτεί μάλιστα από εκείνους που θα βρεθούν στο Νταβός να προχωρήσουν σε προσωπικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. H Oxfam υποστηρίζει ότι οι εν λόγω οικονομικές ελίτ κρύβουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 21 τρισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε offshore».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θεωρεί ότι η έκκληση της Oxfam αφορά και την ίδια; Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να αναλάβει για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
2. Πως εξελίσσεται η διαδικασία αντιμετώπισης των Ευρωπαϊκών «φορολογικών παραδείσων»;