tromaktiko: Τιμητική εκδήλωση για τον γιατρό Ιωάννη Λυκούδη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τιμητική εκδήλωση για τον γιατρό Ιωάννη Λυκούδη



Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» που συνδιοργανώνεται από...
το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος».

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Διημερίδας τιμήθηκε η μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980).

Ο Ιωάννης Λυκούδης είχε τεράστια συνεισφορά στη διαπίστωση της μικροβιακής προέλευσης του έλκους του στομάχου και φυσικά στη θεραπεία του. Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας γιατρός, αμφισβητώντας τις θεωρίες που ίσχυαν στην εποχή του, ισχυρίστηκε, μετά από παρατηρήσεις σε ασθενείς αλλά και στον εαυτό του, ότι το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου οφειλόταν σε μικροβιακό παράγοντα και γι’ αυτό θεράπευε τους ασθενείς του με έναν συνδυασμό τριών αντιβιοτικών, τον οποίο ονόμασε «Ελγάκο» από τα αρχικά των ασθενειών: έλκος, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα. Οι επιτυχείς όμως ανακαλύψεις του δεν είχαν τότε την αποδοχή που τους άξιζε, παρά μόνο στους 30.000 ασθενείς του, αφού ούτε το περιοδικό «Journal of the American Medical Association» δέχθηκε να δημοσιεύσει το διαφωτιστικό άρθρο του, ούτε και οι φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στην παρασκευή του φαρμάκου. Οι προσπάθειες του Έλληνα γιατρού δικαιώθηκαν δυο χρόνια μετά το θάνατό του το 1982, όταν Αυστραλοί επιστήμονες, οι Ρόμπιν Γουόρεν (Robin Warren) και Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall), βασιζόμενοι και στα πορίσματα του Ι. Λυκούδη, ανακάλυψαν ότι το έλκος του στομάχου προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και τιμήθηκαν το 2005 με Βραβείο Νόμπελ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και παρέλαβαν το σχετικό αναμνηστικό (τιμητική πλακέτα) η σύζυγος του κ. Ευανθία Λυκούδη και τα παιδιά τους κ. Νικόλαος Λυκούδης και κ. Χρυσούλα Λυκούδη.

O γιος του Ιωάννη Λυκούδη, Νίκος, παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα από τον Διευθυντή του Ραλλείου Γενικού Λυκείου Θηλέων Πειραιά κ.Δ. Καλαϊτζίδη.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!