tromaktiko: Φορολογείστε τους αγρότες

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Φορολογείστε τους αγρότες



Γράφει ο Νίκος Δαναλάτος
Καθηγητής Γεωργίας Π.Θ.
Ακούγοντας στις ειδήσεις περί της επικείμενης φορολόγησης των... αγροτών κοίταξα με έκπληξη τη φρυγανιά που έτρωγα και εκείνη μου αποκρίθηκε με ανθρώπινη λαλιά:
Ένας μέσος σιταγρός παράγει περί τα 340 κιλά σταριού που πωλείται προς 0,17 €/κιλό και δίνει μια πρόσοδο στο γεωργό περί τα 58 € ανά στρέμμα. Όμως με κόστος παραγωγής περί τα 45 €, το κέρδος του γεωργού είναι λιγότερο από 15 € ανά στρέμμα, χωρίς να υπολογιστεί το ενοίκιο του χωραφιού. Επομένως μια αγροτική εκμετάλλευση 150 στρεμμάτων αποφέρει στο γεωργό μόνο 3.000 € ετησίως.
Στη χώρα καταναλώνετε περί τα 90 κιλά ψωμιού ανά κάτοικο δηλαδή συνολικά περί τον 1 εκατομμύριο τόνους σταριού που μπορούν να παραχθούν σε 3 εκατομμύρια στρέμματα.
Και επειδή όλοι γνωρίζετε ότι μια φραντζόλα των 280 γραμμαρίων πωλείται σήμερα προς 0,80 €, ο συνολικός κύκλος εργασιών για το ψωμί του Έλληνα ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια € ετησίως! Από το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια € (πρέπει να) είναι ο ΦΠΑ. Τα υπόλοιπα 2,150 δισεκατομμύρια αποτελούν τον τζίρο για περίπου 13.000 φούρνους, εκ των οποίων 560 εκατομμύρια € είναι το κόστος των αλεύρων. Με τη σειρά τους 140 περίπου αλευρόμυλοι εισπράττουν περί τα 600 εκατομμύρια € από την πώληση των αλεύρων και του πίτουρου.
Έτσι, για να μπορείτε να τρώτε ελληνικό ποιοτικό ψωμί, κάποιες 20.000 οικογένειες πρέπει να συνεχίσουν να μοχθούν στα χωράφια και να «κερδίζουν» (τα εισαγωγικά είναι για να θυμίσουν ότι αν συνυπολογιστεί το ενοίκιο του αγρού, το κέρδος έχει αρνητικό πρόσημο) περί τα 3.000 € ετησίως και συνολικά περί τα 45 εκατομμύρια, από μία πίττα 3 περίπου δισεκατομμυρίων! Και η τροϊκο-κυβέρνηση θέλει να τους φορολογήσει και από τα 3 χιλιάρικα να τους πάρει ένα πεντακοσάρικο, ώστε να προστεθούν στον προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια € . Στο μεταξύ θα εγκαταλειφθεί τελείως η σιτοκαλλιέργεια και θα τρώτε ψωμί μόνο από ακτινοβολημένο ουκρανέζικο αλεύρι.
Φορολογείστε λοιπόν τους αγρότες...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!