tromaktiko: Κύπρος: Δείτε τη συνταγή του Εθν. Συμβουλίου Οικονομίας για μείωση του χρέους

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Δείτε τη συνταγή του Εθν. Συμβουλίου Οικονομίας για μείωση του χρέους



Τον καταρτισμό ενός οδικού χάρτη για το πώς η Κύπρος θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές, προτείνει το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και προειδοποιεί ότι η έλλειψη προετοιμασίας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ...
κίνδυνο εγκλωβισμού και μη ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης.

Η εισήγηση αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σε μελέτη καλύτερης διαχείρισης του δημόσιου χρέους που κατέθεσε το Συμβούλιο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και την οποία κατέχει και αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ». Βήματα, όπως η μείωση του χρέους μέσω ανταλλαγών, η εξάλειψη του ομολόγου για τη Λαϊκή και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για τα γραμμάτια του Δημοσίου αποτελούν βασικά μέτρα στις προσπάθειες της Κύπρου να εξέλθει από το πρόγραμμα στον σωστό χρόνο. Αναλυτικότερα, προτείνονται τα ακόλουθα:

* Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πώς να μειώσει το δημόσιο χρέος μέσω του συμψηφισμού του ενεργητικού και του παθητικού. Συγκεκριμένα προτείνεται:

* να υποστηριχθεί η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών στο να γίνει μια ανταλλαγή μεταξύ της κυβέρνησης, της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι μειώνεται το συνολικό χρέος της κυβέρνησης, ενώ απαλείφεται η επικινδυνότερη ευθύνη της Δημοκρατίας στην έκδοση ομολογιακού δανείου για τη Λαϊκή. Το σχέδιο του Υπουργείου, όπως αναφέρεται, είναι ευνοϊκότερο για τη Δημοκρατία, παρά η προτεινόμενη ανταλλαγή κρατικής γης €1 δισ. για μερική εξόφληση του €1,4 δισ. που οφείλεται στην Κεντρική Τράπεζα και η οποία συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο του περασμένου Μαρτίου. Μια ανταλλαγή μπορεί να μειώσει το συνολικό χρέος της Δημοκρατίας κατά 10% και θα αποτελέσει πολύ σημαντικό θετικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

* Η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών και κρατικών εταιρειών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του χρέους. Ειδικότερα, η επικείμενη ιδιωτικοποίησή τους επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή ανταλλαγή του δημόσιου χρέους που κατέχουν οι Οργανισμοί και τα ταμεία των εργαζομένων με μετοχές στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί, ορισμένες από αυτές τις μετοχές θα μπορούσαν να προσφερθούν σε προνομιακή τιμή, σε σχέση με στρατηγικούς επενδυτές. Ωστόσο, αυτή η προνομιακή τιμή θα πρέπει να δοθεί μόνο στην περίπτωση που οι οικονομικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας σε συνταξιοδοτικά ταμεία των Ημικρατικών ανακληθούν.

* Προτείνουν επίσης όπως η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για τα γραμμάτια του Δημοσίου που εκδόθηκαν στην τοπική αγορά. Εκτιμάται ότι αυτό θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της Δημοκρατίας στις ξένες αγορές.

* Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, υπογραμμίζουν ότι μόνο στην εξαιρετική περίπτωση που η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινωθεί, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των διμερών δανείων, που δόθηκαν από άλλες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των δανείων με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα πρέπει να επιχειρηθεί μόνο εάν η δημοσιονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σημειώνεται ότι, τα περισσότερα δάνεια είναι αρκετά συμφέροντα για τη Δημοκρατία ως έχουν και ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μέτρο που θα χρησιμοποιηθεί σε ακραίες συνθήκες.

* Το Εθνικό Συμβούλιο κατανοεί την ανάγκη που υπήρχε στο Μνημόνιο για την τοπική αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, δεν έχουν αναδιαρθρωθεί όλοι οι πιστωτές χρέους, αφού κάποιοι πληρώθηκαν στο ακέραιο. Θα πρέπει να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό ο πλήρης κατάλογος όσων αποπληρώθηκαν στο ακέραιο. Εισηγείται την εφαρμογή μεγαλύτερης διαφάνειας σε σχέση με την αναδιάρθρωση στο μέλλον. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγκάσει τους τοπικούς πιστωτές στην ίδια συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους υπόλοιπους, εκτός αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα. Η βασική αρχή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) είναι να μοιραστεί το βάρος με τον φορολογούμενο, ο οποίος αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αποπληρωμής του χρέους. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκαν και πλήρωσαν αύξησε την επιβάρυνση στον φορολογούμενο και αυτό αποτελεί παραβίαση της αρχής του PSI.

Στελέχωση εδώ και τώρα του Γραφείου Δημοσίου Χρέους

Προτείνεται επειγόντως η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων στο Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας. Στη μελέτη που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέλη του Συμβουλίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι συνεχώς αυξάνονται οι ευθύνες του Γραφείου, αλλά στελεχώνεται μόνο από δύο άτομα πλήρους εργοδότησης.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό αξίωμα, το οποίο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις προσπάθειες για επάνοδο στις διεθνείς αγορές χρήματος και θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για καινοτόμους τρόπους μείωσης του βάρους αποπληρωμής του χρέους της Δημοκρατίας».

Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, εισηγείται όπως στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να στελεχώσει πλήρως το Γραφείο, η έκδοση και η διαχείριση του χρέους να μεταφερθεί εκ νέου στην Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, προτείνει το κράτος να αρχίσει να εξετάζει πώς μπορεί να απλοποιήσει νομικά ζητήματα που άπτονται του χρέους, σε σχέση μεταξύ άλλων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Τονίζεται ότι τα ενημερωτικά δελτία των υφιστάμενων δανείων θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα. Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας, υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι, το οποίο θα είναι διαθέσιμο, σε περίπτωση που προκύψουν απρόσμενες φορολογικές απαιτήσεις, όπως εγγυήσεις ή αποσβέσεις του χρέους. Ειδικότερα όσον αφορά στη διαχείριση του Γραφείου, προτείνεται να γίνει αυτόματη ενεργοποίηση περιορισμού της δυνατότητας δανεισμού.

Προτείνεται κυρίως σε δύο περιπτώσεις. Αν η μέση διάρκεια του χρέους περνά από ένα προκαθορισμένο όριο βραχυπρόθεσμα και αν το χρέος έναντι του ΑΕΠ ξεπερνά τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Στην πρώτη περίπτωση το Γραφείο θα εμποδίζεται από δανεισμό με βραχυπρόθεσμα μέσα και στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να εκδώσει ειδικού τύπου ομόλογα που έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης υφιστάμενων χρεών. Υπογραμμίζεται επίσης ότι κρατικά ομόλογα πρέπει να εκδίδονται για να καλύπτουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης και να μην μετατρέπονται σε μορφή μακροπρόθεσμης χρηματοδότηση μέσω της συνεχής επανέκδοσής τους. Προτείνεται επίσης η δημιουργία Γραφείου επενδυτικών σχέσεων εντός του Υπουργείου Οικονομικών.

philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!