tromaktiko: BNEF: δέκα προβλέψεις για τις ΑΠΕ το 2014

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

BNEF: δέκα προβλέψεις για τις ΑΠΕ το 2014



Στο μεταίχμιο της αναμόρφωσής του βρίσκεται ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με τον... επικεφαλής του Bloomberg New Energy Finance, Michael Liebreich, ο οποίος παρουσίασε δέκα λόγους που κατά τη γνώμη του θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ το 2014.

Ο Liebreich αναφέρεται σε διαφορά στοιχεία που αποδεικνύουν την υψηλή ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια: το κόστος της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας πλησιάζει σε πολλές αγορές την ισοτιμία δικτύου, τα δίκτυα είναι ικανά να απορροφούν πολύ περισσότερη “καθαρή” ενέργεια σε σύγκριση με το παρελθόν, οι ΑΠΕ χωρίς να έχουν οριακά κόστη παραγωγής έχουν επηρεάσει τις τιμές εκκαθάρισης της ενεργειακής αγοράς με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής να βλέπουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα να κλονίζονται, οι καταναλωτές στρέφονται σε καινοτόμα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του BNEF με τη συμβολή των υπόλοιπων αναλυτών της εταιρείας κατέθεσεδέκα προβλέψεις σχετικά με την εικόνα της ανανεώσιμης ενέργειας το το 2014.

1. Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια θα ανακάμψουν

Το 2013, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 11% στα 254 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το 2012 και 20% σε σύγκριση με τη χρονιά των ρεκόρ, το 2011.

Ο Liebreich εκτιμά ότι η τάση αυτή θα αναστραφεί καθώς σε συνέχεια της πτώσης στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού που έφτασε ακόμα και το 80% μεταξύ 2008 και 2012, το 2014 αναμένεται μια μετάβαση παγκοσμίως από τα σχετικά ακριβότερα οικιακά φωτοβολταϊκά στα φθηνότερα συστήματα μεγάλης κλίμακας.

Οι αναλυτές του BNEF προβλέπουν ακόμα την ανάκαμψη των αιολικών μετά τη στασιμότητα που καταγράφηκε το 2013.

Το 2014 θα δούμε επίσης την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων όπως είναι τα “πράσινα” ομόλογα, αλλά και την γεωγραφική διασπορά του κλάδου να διευρύνεται.

Ο Liebreich εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια θα διαμορφωθούν στα 300 δισ. δολάρια το 2014.

2. Νέα ρεκόρ για τα “πράσινα” ομόλογα

Η τάση για έκδοση νέων “πράσινων” ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 πιέζοντας προς τα κάτω τα κόστη δανεισμού για πράσινες επενδύσεις παρά τις παγκόσμιες τάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί του BNEF δείχνουν ότι το 2013 εκδόθηκαν ομόλογα για έργα καθαρής ενέργειας, αλλά και καλυμμένες ομολογίες ύψους 14 δισ. δολαρίων. Το 2014 η τάση αναμένεται να ενισχυθεί καθώς μόλις τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδωσε πράσινα ομόλογα ύψους 860 εκατ. δολαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Export Development του Καναδά να εκδίδουν συνολικά ισόποσες ομολογίες.

Ο Liebreich υπολογίζει ότι τα πράσινα ομόλογα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολάρια το 2014.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το η πολιτική σταθερότητα και η διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου και όχι το κόστος δανεισμού επισημαίνει.

3. Επιβολή Τελών ΑΠΕ από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας

Υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ μεταφράζεται σε αχρησιμοποίητη παραγωγική ικανότητα των συμβατικών μονάδων (πχ λιγνίτης) και επιμερισμό του σταθερού κόστους παραγωγής σε εκείνους τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που δεν έχουν για παράδειγμα φωτοβολταϊκά στη στέγη τους για να πωλούν πλεόνασμα ενέργειας πίσω στο δίκτυο όντας ενεργειακά αυτόνομοι.

Ο Liebreich διαβλέπει μια “τιμωρητική” διάθεση προς την ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως μέσω της επιβολής Τελών σύνδεσης με το δίκτυο στους “ηλιακούς” καταναλωτές, αλλά και τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες ανάσχεσης της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών.

4. Η επιστροφή της κερδοφορίας στα φωτοβολταϊκά

Το 2013 ανέκαμψε η κερδοφορία κατασκευαστών φωτοβολταϊκών κυψελών με τις χρηματιστηριακές τιμές των εταιρειών σχεδόν να διπλασιάζονται μετά την κρίση του 2012.

Σε αυτή θα συμβάλλει η νέα ισχύς που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 44 και 51 Γιγαβάτ το 2014 χάρη σε νέες δυναμικές αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, αλλά και η Βρετανία στη Γηραιά Ήπειρο.

5. Τα αιολικά ανακάμπτουν

Τα αιολικά αναμένεται να προσελκύσουν εκ νέου επενδυτικά κεφάλαια, μετά τον λήθαργο του 2013, χάρη στην εξισορρόπηση των πολιτικών φοροελαφρύνσεων στις ΗΠΑ, το τέλος της κινεζικής “φούσκας” και παρ΄ελπίδα τη σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα αιολικά στην Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα υπεράκτια αιολικά με νέα έργα να έχουν δρομολογηθεί στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Στα χερσαία αιολικά συστήματα εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν νέες αγορές όπως η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, το Μεξικό, η Χιλή, η Ουρουγουάη και η Ιαπωνία.

6. Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιβραδύνεται

Το 2014 αναμένεται να πωληθούν 300.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο έναντι 200.000 το 2013.

Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης (είχαν σημειωθεί αυξήσεις 100% τα προηγούμενα χρόνια) οφείλεται στο σχετικό κορεσμό της αμερικανικής αγοράς, στο υψηλότερο ακόμα κόστος σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα, αλλά και στην εξάντληση της παραγωγικής ικανότητα ορισμένων δημοφιλών μοντέλων όπως το Tesla S, το BMW i3 και το Mitsubishi Outlander PHV.
7. Τα έξυπνα δίκτυα γίνονται αποδοτικότερα

Οι επενδύσεις στα έξυπνα δίκτυα αναμένεται να παραμείνουν σταθερές στα 15 δισ. δολάρια με την Ευρώπη να διακρίνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών του είδους αυτού, στο πλαίσιο υποβοήθησης της διείσδυσης των ΑΠΕ.

8. Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα μειωθούν

Η υπερπροσφορά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα πιέσει τις τιμές του καυσίμου, ενώ θα καταγραφείκινητικότητα με το σχιστολιθικό αέριο στην Ευρώπη, όπου στην Πολωνία θα λειτουργήσει σύντομα η πρώτη εξόρυξη.

- Επέκταση του Πιστωτικού Φόρου των Αιολικών στις ΗΠΑ, όχι όμως πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

10. Ο θάνατος της ενεργειακής “ορθοδοξίας”

Για έναν περίπου αιώνα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε συνδυαστεί με μεγάλες ρυπογόνες μονάδες. Αξιοπιστία σήμαινε διατήρηση πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Σύμφωνα με τον Liebreich το 2014 θα αποτελέσει την απαρχή κοσμογονικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα.

Η επίτευξη ισοτιμίας δικτύου για αιολικά και φωτοβολταϊκά χωρίς επιδοτήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου, η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων, ο οικονομικός φωτισμός LED, η αξία της καθαρής ενέργειας για αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά και το κρυφό κόστος του άνθρακα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
econews
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!