tromaktiko: DNA: Ποιά στοιχεία “κληρονομεί” το μωρό από τους γονείς

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

DNA: Ποιά στοιχεία “κληρονομεί” το μωρό από τους γονείς



Άλλοι «τρέμουν» την κληρονομικότητα, άλλοι μαντεύουν σε ποιόν από τους δυο γονείς θα μοιάσει το παιδί καθώς μεγαλώνει. Μήπως το μωρό θα πάρει τα γαλάζια μάτια της μαμάς ή θα αποκτήσει το ύψος και τα λακκάκια του μπαμπά;
Οι έγκυες γυναίκες συνηθίζουν να «πλάθουν» την επιθυμητή εικόνα του μωρού τους, αλλά όσο αυτό «κοιμάται» μέσα στη μήτρα… ο γενετικός κώδικας διαμορφώνεται με απρόβλεπτο τρόπο! Παρ’ όλα αυτά, οι γενετιστές αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους «κανόνες» που φέρουν τον όρο: κληρονομικότητα…

Μπλε, καστανά, μαύρα μάτια ανάλογα με τα γονίδια

Ακόμα και εάν οι δυο γονείς έχουν καστανά μάτια, το παιδί μπορεί να γεννηθεί με μπλε ή πράσινα μάτια, καθώς το χρώμα τους καθορίζεται από μια σειρά γονιδίων. Σύμφωνα με τη γενετίστρια Kate Garber του “Emory University School of Medicine”, ένα γονίδιο ίσως οδηγηθεί προς τα «μπλε», ενώ ένα άλλο προς τα «καστανά». «Η διαδικασία μοιάζει με πολλές στρώσεις μπογιάς, ξεχωριστών χρωμάτων, που ακουμπούν τυχαία η μια πάνω στην άλλη. Παράλληλα, υπάρχουν και τα γονίδια που ελέγχουν την πυκνότητα του χρώματος και δημιουργούν π.χ. τα ανοιχτόχρωμα καστανά μάτια», συνεχίζει η ίδια. Αυτό σημαίνει, ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο τα υπερισχύοντα γονίδια, αλλά και τα δευτερεύοντα, καθώς είναι ικανά να αλλάξουν τον τόνο του χρώματος, αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν στην οικογένεια άτομα με μάτια διαφορετικού χρώματος.

Τεστ DNA αποκαλύπτει εάν θα αποκτήσετε μωρό με κόκκινα μαλλιά

Ένα απλό τεστ DNA αποκαλύπτει, εάν ένα μωρό φέρει το γονίδιο των κόκκινων μαλλιών, ακόμα και εάν κανένας από τους γονείς δεν είναι κοκκινομάλλης! Οι επιστήμονες του BritainsDNA ισχυρίζονται ότι περίπου τέσσερα στα δέκα άτομα «κουβαλούν» μια παραλλαγή του γονιδίου των κόκκινων μαλλιών, αλλά είναι ξανθοί, μελαχρινοί ή καστανοί. Χιλιάδες ζευγάρια θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, εάν θα γεννήσουν κοκκινομάλλικα παιδιά, κάνοντας το τεστ DNA στην έκθεση "Who Do You Think You Are?" στο Λονδίνο.

Πάνες με υπέροχο design, προηγμένη τεχνολογία, ελληνικές πολύ οικονομικές και με ένα "κλικ" στη πόρτα σου...

Τώρα κανένας γονιός δε χρειάζεται να περιμένει κάθε εβδομάδα τις προσφορές και να ψάχνει σε όλα τα super market για την καλύτερη τιμή πάνας...

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ιρλανδία το 40% των πολιτών αποτελούν «φορείς» του γονιδίου… με μόνο το 10% αυτών να έχει κόκκινες τρίχες, ενώ στη Σκωτία το 13% έχει κόκκινα μαλλιά, όταν πάνω από το 30% των πολιτών μεταφέρουν το γονίδιο από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, τα ποσοστά πέφτουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τους κοκκινομάλληδες να φτάνουν το 1,3% και στην Αγγλία το 6%. Με άλλα λόγια, στο συνολικό πληθυσμό μόνο 1 στους 200 έχει κόκκινα μαλλιά, ποσοστό που οδηγεί στα 40 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

«Ένα τεστ μέσα από δείγμα σάλιου είναι ικανό να προσδιορίσει τη «βαθύτερη» κληρονομικότητα από γενιές σε γενιές. Το μωρό μπορεί να μεταφέρει μια από τις τρεις παραλλαγές του γονιδίου MC1R που μπορούν να μετατρέψουν το μωρό σε κοκκινομάλλικο από το πουθενά», δηλώνει ο Dr Jim Wilson, επικεφαλής του BritainsDNA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου ένα στα τέσσερα από τα παιδιά των γονιών – «φορέων» του γονιδίου θα γεννηθούν με κόκκινα μαλλιά, ενώ τα μισά θα κληρονομήσουν τη γενετική παραλλαγή του γονιδίου. Πρόσφατες έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι εκατομμύρια Άγγλοι φέρουν «σιωπηλά» γονίδια που οδηγούν προς τα φυσικά κόκκινα μαλλιά.

Πάντως, όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, δρ. Douglas Bras, το χρώμα των μαλλιών χαρίζει καλύτερες ενδείξεις για τους πιθανούς κινδύνους υγείας σε σχέση με το χρώμα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά, έχουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, νόσο του Parkinson (90% περισσότερες πιθανότητες) και σύνδρομο Tourette.

Το ύψος του παιδιού και ο μέσος όρος των γονιών

Για να βρείτε στο περίπου το ύψος ενός παιδιού, σκεφτείτε το μέσο όρο ύψους των γονιών και στη συνέχεια, εάν είναι αγόρι προσθέστε 5 εκατ., ενώ εάν είναι κορίτσι αφαιρέστε τα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ψηλά ζευγάρια κάνουν ψηλά παιδιά! Παρ’ όλα αυτά, το ύψος δεν καθορίζεται μόνο από ένα γονίδιο, αλλά εξαρτάται και από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή. Σύμφωνα με την Joann Boughman, πρόεδρο του “Society of Human Genetics”: «Υπάρχουν περιπτώσεις που από δυο γονείς μετρίου αναστήματος να γεννηθεί ένα παιδί υπερβολικά κοντό ή με ύψος μπασκετμπολίστα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν ακολουθείται μια δεδομένη φόρμουλα».

Λακκάκια, φακίδες, σχισμή στο πηγούνι κ.α…

Εάν ο σύντροφός σας έχει λακκάκια ή σχισμή στο πηγούνι, τότε είναι πολύ πιθανό να τα έχει και το μωρό σας! Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τέτοιες λεπτομέρειες, όπως είναι π.χ. οι φακίδες ή οι φύτρες και τα έντονα φρύδια «περνούν» στο παιδί, αρκεί να τα έχει ένας από τους δυο γονείς ή δυο-τρία μέλη της ευρύτερης οικογένειάς σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαθέτετε πολλά τέτοια στοιχεία στο πρόσωπό σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποια από αυτά θα μεταφερθούν στο παιδί σας.

Το βάρος του παιδιού… δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων!

Η αλήθεια είναι ότι εάν ένα ζευγάρι είναι υπέρβαρο, τότε υπάρχει η προδιάθεση για να γεννηθούν παιδιά με περισσότερα κιλά. Σύμφωνα με την Kate Garber του “Emory University School of Medicine”, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα γονίδιο που προκαλεί την αύξηση βάρους, καθώς οι γονείς με πολλά κιλά κάνουν μωρά 3-4 κιλά πιο βαριά, χωρίς βέβαια να θεωρείται υπέρβαρο το παιδί. Ωστόσο, αυτό που «κινεί» το βάρος του είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση που θα συνηθίσει να κάνει σαν παιδί δημοτικού, και όχι μόνο!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!