tromaktiko: Financial Times: Γκάφα ολκής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Financial Times: Γκάφα ολκής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών



Mόλις χθες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στους βρετανικούς Financial Times που ήθελε την ελληνική κυβέρνηση να... «κονταροχτυπιέται» με την τρόικα, με αφορμή το ύψος των νέων κεφαλαίων που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα υπολόγιζε σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια, ενώ οι διεθνείς δανειστές φέρονταν να επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό, αναφέρει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, τους οποίους επικαλείτο η εφημερίδα, η διαφωνία υποτίθεται πως ήταν τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα -που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ- εάν η Αθήνα προχωρούσε με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.

Ως εδώ όλα καλά. Ωστόσο μία μικρή λεπτομέρεια φέρεται να «εκθέτει» τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, καθώς τα όσα παρουσίασε περί του ποσού των 15 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρόκειται για εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από έναν χρόνο, με στοιχεία παλαιά κατά δύο έτη!

Ουσιαστικά πρόκειται για την αναφορά παλαιάς έκθεσης τεχνοκρατών του ΔΝΤ που εκτιμούσαν ότι οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέρχονταν στα 15 δις ευρώ για τα επόμενα δύο έτη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!