tromaktiko: Το Πεκίνο επιστράτευσε 10 δορυφόρους για τον εντοπισμό του αεροσκάφους

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Το Πεκίνο επιστράτευσε 10 δορυφόρους για τον εντοπισμό του αεροσκάφους



Το μυστήριο εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το αγνοούμενο boeing της Malysia Airlines, οι έρευνες -που έως στιγμής παραμένουν άκαρπες- εντείνονται, ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η...
αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων.

Οι μαλαισιανές Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν διπλασιαστεί οι έρευνες στην περιοχή και η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines επεσήμανε ότι το επίκεντρο των αναζητήσεων είναι η θαλάσσια περιοχή της δυτικής ακτής της Μαλαισίας.

Ομάδες διάσωσης από αρκετές χώρες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το θαλάσσιο χώρο, ενώ το Πεκίνο επιστράτευσε δέκα δορυφόρους για να συνδράμουν στις έρευνες.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η έκταση της υπό διερεύνηση περιοχής έχει διπλασιαστεί από τα 50 ναυτικά μίλια από το σημείο εξαφάνισης του αεροσκάφους στα 100 ν.μ.


«Η περιοχή της έρευνας επεκτείνεται στην νότια Κινεζική Θάλασσα. Σημεία των Στενών της Μαλάκκα (σσ. δυτική ακτή της Μαλαισίας) ερευνώνται επίσης», τόνισε ο Ραχμάν.
Επισήμως, η Malaysia Airlines σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι ομάδες διάσωσης ερευνούν και πέραν της πορείας που ακολούθησε το αεροπλάνο. Τώρα έχουν επικεντρωθεί στην δυτική χερσόνηση της Μαλαισίας, στα Στενά της Μαλάκκα. Οι Αρχές ερευνούν ακόμη την πιθανότητα το αεροπλάνο να προσπάθησε να επστρέψει στο Σουμπάνγκ. Εκτός από τη θάλασσα, έρευνες γίνονται και στο χερσαίο χώρο μεταξύ αυτών των περιοχών».

Η ομάδα των ερευνών

Το Κέντρο Διαστημικού Ελέγχου Xi'an της Κίνας εξέδωσε σήμα συναγερμού και επιστράτευσε για τις έρευνες πάνω από δέκα δορυφόρους σε τροχιά, όπως ανακοίνωσε ιστοσελίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αργά χθες το βράδυ.

Παράλληλα, η Boeing ότι ακολούθησε την Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας Μεταφορών ως τεχνικός σύμβουλος. Η Υπηρεσία τοποθέτησε ομάδα ερευνητών και τεχνικών συμβούλων στην Ασία για να προσφέρουν με τη σειρά τους βοήθεια στις έρευνες σε τεχνικό, κυρίως, επίπεδο.
Αφαντο το boeing - Στις έρευνες και 10 δορυφόροι

Τουλάχιστον 40 πλοία και 34 αεροσκάφη συμμετέχουν στις έρευνες στο θαλάσσιο χώρο του Βιετνάμ και της Μαλαισίας.
«Συμμετέχουν ομάδες διάσωσης από την Αυστραλία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η Malaysia Airlines.
Το μυστήριο με την «ανάληψη ευθύνης»

Χθες το βράδυ η οργάνωση «Κινεζική Ταξιαρχία Μαρτύρων» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την «εξαφάνιση» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines μέσω ενός e-mail που εστάλη σε δημοσιογράφους με την εξής προειδοποίηση: «Σκοτώνεται έναν από μας, θα σκοτώσουμε 100 από εσάς για αντίποινα».
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι στη Μαλαισία εκφράζουν επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα του μηνύματος, τονίζοντας ότι ίσως να πρόκειται για φάρσα προκειμένου να αυξηθούν οι εθνοτικές εντάσεις στην Κίνα.

«Δεν υπάρχει αξιόπιστο έδαφος για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλεσίας, Ντατούκ Σερί Χισχαμουντίν, προσθέτοντας ότι στο mail οι αποστολείς δεν εξηγούν τι συνέβη στο αεροπλάνο.
Δήλωσε ακόμη ότι το μήνυμα παραδόθηκε μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας Hushmail, γεγονός που καθιστά «σχεδόν ανέφικτο» να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη.

Προσευχές και οργή
Τη Δευτέρα, με ένα κεράκι στο χέρι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, όπου πραγματοποιήθηκε ολονύκτια προσευχή για τους αγνοουμένους της πτήσης ΜΗ370.

Οικογένειες των αγνοουμένων στο Πεκίνο και την Κουάλα Λουμπούρ εξέφρασαν την οργή τους για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους.
Δεν υπάρχουν ευρήματα
Μέχρι στιγμής κανένα από τα ευρήματα και τις πετρελαιοκηλίδες που εντοπίστηκαν στην περιοχή δεν αποδίδεται στο εξαφανισμένο αεροσκάφος.
Οι Αρχές πραγματοποιούν τις έρευνες για δύο άνδρες που επιβιβάστηκαν στην μοιράια πτήση με ιταλικό και αυστριακό διαβατήριο αντιστοίχως, τα οποία είχαν κλαπεί από την Ταϊλάνδη.

Η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει αναγνωρίσει τον έναν από τους δύο άνδρες, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν είναι Μαλαισιανός.
Ειδικοί λένε ότι η παρουσία των δύο επιβατών με κλεμμένα διαβατήρια αποκαλύπτουν κενά ασφαλείας, αλλά στην περιοχή το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο και μπορεί να συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση.

Ερευνητές στη Μαλαισία εκφράζουν αμφιβολίες ότι το αεροπλάνο ήταν στόχος επίθεσης, όπως αναφέρουν στο Reuters ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές προσκείμενες στις έρευνες.
Ούτε η Μαλαισιανή Υπηρεσία που έχει αναλάβει την έρευνα σε τοπικό επίπεδο, ούτε και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αποκλείσει ωστόσο την πιθανότητα να έχουν εμπλακεί αντάρτες στην εξαφάνιση του boeing.

Ωστόσο, οι Αρχές της Μαλαισίας έχουν ισχυριστεί ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι ισχυρά για να στηρίξουν το ενδεχόμενο μίας επίθεση ως αιτία της εξαφάνισης και πιθανώς μηχανικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος να οδήγησαν στη φαινομενική συντριβή, σημειώνουν οι αμερικανικές πηγές.
Η πτήση ΜΗ370 αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο στις 00:40 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) . Σχεδόν μία ώρα μετά έχασε την επαφή με τα ραντάρ μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 239 επιβάτες.

Ν.Δ. (με πληροφορίες από BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)
ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!