Η εκδήλωση υλοποιείται κάθε άνοιξη τα τελευταία 20 χρόνια σε πάρκα και ανοικτούς χώρους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι μικροί και μεγάλοι και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό. Τα παιδιά παίρνουν μαζί τις φωλιές που έφτιαξαν και αφού στεγνώσουν, τις τοποθετούν στο σχολείο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.
Στην Αττική, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 Μαρτίου, ώρες 11:00-14:00 στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, μπροστά από το Γυμναστήριο του δήμου Αγίων Αναργύρων.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες για τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα ανακοινωθούν σύντομα με Δελτίο Τύπου.