σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έχει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο παρατείνεται από τα 16 στα 20 έτη, ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση,
ενώ παράλληλα αφήνεται ελεύθερος όποιος έχει συλληφθεί για οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός για τρομοκρατικές ενέργειες) και δώσει πληροφορίες για αποκάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατική οργάνωσης.
Επίσης, προβλέπεται ότι όσοι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση) αναστέλλεται η σε βάρος τους ποινική δίωξη και αποφυλακίζονται,
εάν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους, «με δική τους πρωτοβουλία» συντέλεσαν με παροχή πληροφοριών στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας.
Όμως, σε περίπτωση κατά την οποία μετά την αποφυλάκισή δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δόθηκαν, ανακαλείται η αναστολή της ποινής και διατάσσεται και πάλι η φυλάκιση.
Εξάλλου, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών μπορούν να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν και να φέρουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.
Ακόμη, προβλέπεται η αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους. Όμως και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία.
Βουλευτές
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη στο άρθρο 43 ότι η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο δικαστηρίου, επιφέρει αμέσως την αναστολή των βουλευτικών ατελειών και προνομίων και η αμετάκλητη καταδίκη βουλευτή συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.
Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που επιφέρουν αναστολή των βουλευτικών ατελειών είναι: Κλοπή απάτη, υπεξαίρεση κοινή ή στην υπηρεσία, εκβίαση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών,
πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία και ψευδή ανώμοτι κατάθεση, παραπλάνηση σε ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, απιστία δικηγόρου,
απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου,
έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.