tromaktiko: Θετικά αποτιμά ο βελγικός Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Θετικά αποτιμά ο βελγικός Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα



Η επίσκεψη-αστραπή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Βέλγιο και το μήνυμα που θέλησε να διαβιβάσει...
στον Ρώσο πρόεδρο ότι η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του σημερινού βελγικού - φλαμανδικού Τύπου, ο οποίος αφιερώνει τα σημερινά του πρωτοσέλιδα στο γεγονός, επικεντρώνοντας στο περιεχόμενο της βαρυσήμαντης ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στο Ίδρυμα Bozar των Βρυξελλών.

Ενδεικτικά η De Tijd, σε πρωτοσέλιδο άρθρο που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Η Ρωσία είναι ταραξίας», επισημαίνει την ρητορική δεινότητα του Αμερικανού προέδρου και δίνει έμφαση στην αναφορά του ότι η Ρωσία, με την εισβολή που πραγματοποίησε και την προσάρτηση της Κριμαίας, υπονομεύει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, παραβιάζοντας, παράλληλα, τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος για μια διπλωματική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Ρωσία «είναι πάντοτε ανοιχτός».

«Δεν τίθεται θέμα πολεμικής σύγκρουσης», κατέστησε σαφές ο Αμερικανός πρόεδρος, «ούτε επιστροφής σε συνθήκες ψυχρού πολέμου». «Ούτε οι ΗΠΑ ούτε και το ΝΑΤΟ επιθυμούν μια αντιπαράθεση με την Ρωσία», ξεκαθάρισε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας μπορεί να έχει συνέπειες για την Δύση στο βαθμό που δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «εάν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία, τόσο η Ευρώπη όσο οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της».

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς - όπως χαρακτηριστικά τόνισε - «οι αρχές και αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ είναι κρίσιμες για το μέλλον του παγκοσμίου συστήματος ασφαλείας».

Με τη σειρά της η De Standaard, αφιερώνει το σημερινό κύριο θέμα της στην επίσκεψη Obama υπό τον τίτλο «Ομπάμα: Η ελευθερία, η ευημερία και οι ηθικές σας υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από την κοινότητά σας».

Τέλος, στο ίδιος μήκος κύματος και η De Morgen χρησιμοποιεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Ομπάμα κάνει μάθημα στον Πούτιν», με υπότιτλο «"Κανενός είδους προπαγάνδα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι λάθος"».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!