για την εξαφάνιση του μαλαισιανού Boeing. Νέα τροπή στο μυστήριο δίνουν οι ενδείξεις στρατιωτικών ραντάρ ότι το αεροσκάφος κινούνταν εκτός προκαθορισμένης πορείας πριν εξαφανιστεί, ενώ το ψυχολογικό μαρτύριο των συγγενών επιτείνει το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών δέχονται ακόμη κλήσεις...
Πρώτα ήταν το σοκ της είδησης της εξαφάνισης του αεροσκάφους. Στην πτήση που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο επέβαιναν 239 άτομα, οι περισσότεροι κινεζικής καταγωγής. Στη συνέχεια μπροστά σε κάθε εξέλιξη τα συναισθήματα εναλλάσσονταν μεταξύ ελπίδας και απόγνωσης. Πλέον κυρίαρχη είναι η οργή για την έλλειψη πληροφόρησης.
Συγκεντρωμένοι σε ένα ξενοδοχείο στα βορειοδυτικά του Πεκίνου συγγενείς κατακεραύνωναν όλες αυτές τις ημέρες τις Μαλαισιανές Αερογραμμές γιατί τις πρώτες 15 ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους ούτε ένας άνθρωπος δεν ήλθε να τους ενημερώσει. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η ίδια την κινεζική κυβέρνηση διότι δεν τους είχε καν συναντήσει μέχρι τη Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777.
Ελλείψει πληροφόρησης για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, η φημολογία, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι μακάβριοι υπολογισμοί των πιθανοτήτων επιβίωσης εντείνονταν καθημερινά.
Και στο ψυχολογικό μαρτύριο ήρθαν να προστεθούν και οι κλήσεις-«φαντάσματα».
Οι πιο σκληρές στιγμές ήταν όταν ορισμένοι συγγενείς δήλωσαν πως τα κινητά τηλέφωνα των συγγενών τους εξακολουθούσαν να δέχονταν κλήσεις πολλές ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ενώ τους «έβλεπαν» επίσης online στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης QQ, την κινεζική αντίστοιχη του Facebook. Όταν πληκτρολογούσαν τον αριθμό άκουγαν τον ήχο κλήσης.
Καλούσαν διαρκώς την αεροπορική εταιρεία και την αστυνομία για να τους ενημερώσουν για τις κλήσεις. Όσο απίθανο και αν ήταν πολλοί νόμιζαν πως τα κινητά τηλέφωνα είναι ανοιχτά, και εάν εντοπιστεί το στίγμα τους θα βρεθούν οι συγγενείς τους.
Στις δραματικές ώρες που μεσολάβησαν ένας άνδρας καλούσε το κινητό τηλέφωνο συγγενή του μπροστά στις κάμερες της κινεζικής τηλεόρασης.
Αξιωματούχος των Μαλαισιανών Αερογραμμών φέρεται να δήλωσε σε συγγενείς πως και η εταιρεία προσπάθησε να καλέσει τα κινητά μελών του πληρώματος, και επίσης χτυπούσαν. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι έδωσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς στην αστυνομία.
Συνολικά 19 οικογένειες υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν πως τα κινητά τηλέφωνα των αγαπημένων τους δεν είναι απενεργοποιημένα, χτυπούν και η κλήση δεν προωθείται απευθείας στον αυτόματο τηλεφωνητή, όπως θα περίμενε κανείς εάν η σύνδεση δεν είναι δυνατή. Όμως, δεν είναι τόσο απλό...
Γιατί χτυπούν τα κινητά
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς είναι δυνατόν τέσσερις ήμερες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους τα τηλέφωνα να έχουν ακόμη μπαταρίες ώστε να χτυπούν. Τα νεώτερης γενιάς smartphones είναι γνωστά για την κακή διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους που τυπικά διαρκεί μέχρι περίπου 24 ώρες.
Αλλά οι μπαταρίες των παλαιότερων συσκευών μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Για παράδειγμα, το Nokia 100 -αναφέρουν οι ειδικοί- διαθέτει μπαταρία που διαρκεί έως και 35 ημέρες.
Μπαταρίες των smartphone μπορούν επίσης να έχουν διάρκεια ζωής αν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται, και ειδικά αν το τηλέφωνο είναι σε λειτουργία Flight Mode. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το τηλέφωνο δεν έχει καμία ασύρματη δραστηριότητα και άρα το σενάριο αυτό είναι εκτός συζήτησης.
Τίθεται επίσης ένα ακόμη ερώτημα: Εάν οι μπαταρίες του τηλεφώνου είναι νεκρές, δεν θα έπρεπε να γίνει εκτροπή της κλήσης είτε απ' ευθείας στον τηλεφωνητή είτε στο μήνυμα ότι το τηλέφωνο βρίσκεται εκτός δικτύου;
Η άμεση απάντηση είναι «ναι». Η πλειονότητα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτρέπουν τις κλήσεις, στέλνοντας ένα ηχητικό μήνυμα στον καλούντα, χωρίς τον χαρακτηριστικό ήχο της κλήσης. Αυτό θα συμβεί ακόμα και αν το τηλέφωνο βρίσκεται μέσα στο νερό.
Ωστόσο, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να αφήνουν να ακουστεί ο ήχος κλήσης μία ή δύο φορές πριν αυτή προωθηθεί στον τηλεφωνητή ή στο μήνυμα «εκτός δικτύου» .
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί ότι εάν τα τηλέφωνα των επιβατών πράγματι χτυπούν τότε αυτά δεν βρίσκονται μέσα στο νερό, δηλαδή το αεροσκάφος δεν έχει συντριβεί στη θάλασσα.
Τα τηλέφωνα χτυπούν μόνο εάν είναι ενεργοποιημένα, όχι στο νερό, η μπαταρία είναι φορτισμένη, και βρίσκονται κοντά σε σταθμό βάσης του κυψελωτού δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα τηλέφωνα πράγματι χτυπούν το αεροπλάνο βρίσκεται σε στεριά είναι σε μια θέση όπου υπάρχει υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.
Πάντως, ο καθηγητής Γουίλιαμ Γουέμπ, συνεργάτης της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας, εκτιμά ότι «τα τηλέφωνα σίγουρα δεν λειτουργούν. Θα είναι μέσα στο νερό, εκτός κάλυψης και χωρίς μπαταρία». Έτσι, διευκρινίζει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος που θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου κεραιών.
Όσον αφορά το ερώτημα των συγγενών των επιβατών, γιατί τα τηλέφωνα φαίνονται να χτυπούν, ο καθηγητής Γουέμπ εξηγεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να συμβεί πριν η κλήση προωθηθεί στον τηλεφωνητή.
Η απάντηση τέλος στο ερώτημα γιατί ορισμένοι επιβάτες εμφανίζονται συνδεδεμένοι σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook ή το QQ η απάντηση είναι μάλλον απλή: Ενδεχομένως οι επιβάτες αυτοί έμειναν συνδεδεμένοι στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους από κάποια άλλη συσκευή εκτός αεροσκάφους και όχι κατ' ανάγκη από το κινητό τους ή άλλη κινητή συσκευή που είχαν μαζί τους την ώρα της πτήσης. Οι συνδέσεις αυτές τερματίζονται αυτόματα από τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε βάθος χρόνου επειδή παραμένουν ανενεργές.