tromaktiko: Υπό συζήτηση ακόμη τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Υπό συζήτηση ακόμη τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα



Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ούτε στα εισοδηματικά ούτε στα περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα...
χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Το ίδιο ισχύει για το ύψος του ποσού που θα δώσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1000 ευρώ.

Τα 1.000 ευρώ θα αφορούν τις πολύτεκνες οικογένειες (π.χ. Με 4 παιδιά ή με 3 παιδιά και άνεργη ημέρα)

Στο νομοσχέδιο, πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει γενική διάταξη και ενδεικτικές κατηγορίες δικαιούχων, όπως μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας. Θα παραπέμπει σε Κοινή Υπουργική Απόφαση αργότερα, όταν – δηλαδή- καθοριστούν επακριβώς κριτήρια.

Εκείνο που έχει “κλείσει” είναι η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης, η στήριξη των αστέγων (σ.σ. προκρίνεται πρόβλεψη εξουσιοδότησης χρηματοδότησης ιδρυμάτων κλπ.) και των ενστόλων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το βοήθημα θα αφορά όσους έχουν εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ με ισοδύναμο (δηλ. συντελεστής 1 για σύζυγο, 1/3 την σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί)

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για μεγάλες κατηγορίες που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πραγματικό εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ, όπως πχ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Πληροφορίες αναφέρουν πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες μάλλον θα ληφθεί απόφαση με βάση τη διακοπή εργασιών. Για τους αγρότες, αναφέρεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί φορολογούνταν με τεκμαρτό μέχρι πέρυσι).

Όσο αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, υπάρχουν σενάρια από 50.000 έως 250.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία (Για ζευγάρι το 50.000 ευρώ γίνεται 100.000 ευρώ ).

Εξάλλου, διατηρείται ένα απόθεμα 20.000.000 ευρώ για ανέργους οι οποίοι θα εμφανιστούν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος.

capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!