tromaktiko: Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική: Πηγή ανάπτυξης και προόδου για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική: Πηγή ανάπτυξης και προόδου για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές



Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε. παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αύξηση των θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας...
Μια Θαλάσσια Στρατηγική για τη Μεσόγειο, όπως η αντίστοιχη που ενσωματώθηκε στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, θα διαμορφώσει μια καινούργια δυναμική και συνθήκες ολοκληρωμένης συντακτικής συνεργασίας για τις χώρες πέριξ της Μεσογείου.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο σημερινό Σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Απαιτείται συνεργασία για τη διαχείριση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας κληρονομιάς, την πρόληψη και την καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιοχή της Μεσογείου και τη διασφάλιση ενός πιο προστατευμένου και ασφαλέστερου θαλάσσιου χώρου» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «οι λαοί της Μεσογείου μπορούν να ωφεληθούν πραγματικά από τη συνεργασία σε αυτές τις προτεραιότητες. Ωστόσο είναι σαφές ότι η υποστήριξη και προώθηση κοινών στόχων και η αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στη λεκάνη της Μεσογείου, απαιτούν δέσμευση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και σεβασμό των θεμελιωδών αρχών που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη διασύνδεση των λιμανιών της Μεσογείου, στην ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών στον τομέα του Τουρισμού και της Κρουαζιέρας, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της αλιείας και να στηριχθεί και προωθηθεί η υδατοκαλλιέργεια.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για τη διασύνδεση και ανάπτυξη των λιμανιών υπό το πρίσμα των «πράσινων» προδιαγραφών, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Περιοχή για μια νησιωτική Περιφέρεια σαν και τη δική του, ενώ η Γενική Γραμματέας της CPMR Ελένη Μαριάνου έκανε αναφορά στις παράκτιες Περιφέρειες στηρίζοντας τη Γαλάζια Ανάπτυξη μέσω των Στρατηγικών τους για την Έξυπνη Εξειδίκευση.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και ιδίως η προσθήκη στη Διακήρυξη του Πολιτικού Γραφείου της Πάτρας, σχετικά με την απειλή που αποτελεί για τη Μεσόγειο η καταστροφή των Χημικών Όπλων της Συρίας σε επιλεγμένο σημείο στα Διεθνή Ύδατα μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!