tromaktiko: Η Κομισιόν λαμβάνει δράση για το «Δικαίωμα στο Νερό»

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η Κομισιόν λαμβάνει δράση για το «Δικαίωμα στο Νερό»



Η Κομισιόν δεσμεύθηκε την Τετάρτη (19 Μαρτίου) για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό σε... ολόκληρη την ΕΕ, ανταποκρινόμενη στους 1,9 εκατομμύρια πολίτες που απαιτούν την αναγνώριση του δικαιώματός τους στο νερό.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ισχυρή αντίθεση από την Πορτογαλία μέχρι τη Γερμανία στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που για πολλούς θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ή ακόμη και σε διακοπές σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

«Οι πολίτες της Ευρώπης μίλησαν και σήμερα η Κομισιόν έδωσε θετική απάντηση», είπε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα επωφεληθούν η ποιότητα του νερού, οι υποδομές, η αποχέτευση και η διαφάνεια... ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πρώτης πανευρωπαϊκής άσκησης της δημοκρατίας των πολιτών».

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας, η οποία απαιτούσε από τους πολίτες να καταχωρήσουν τον αριθμό διαβατηρίου τους κατά την υπογραφή της, είναι πιθανό να ακολουθηθεί και από άλλες, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος για την προστασία του ανθρώπινου εμβρύου.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα μια Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΖΕΙ!ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!», και έχει ως στόχο να παρασχεθεί «ασπίδα προστασίας» στον τομέα της εκπαίδευσης από τα μέτρα λιτότητας και τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κρατών της ΕΕ.

Η Κομισιόν τόνισε ότι θα διαβουλευθεί δημόσια για την αλλαγή του νόμου. Ωστόσο η εκστρατεία Right2Water επεσήμανε ότι η απάντηση της Κομισιόν ήταν «χλιαρή».

«Η αντίδραση της Κομισιόν έχει έλλειψη πραγματικής φιλοδοξίας», είπε αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Jan Willem Goudriaan. «Λυπάμαι που δεν υπάρχει καμία πρόταση για νομοθεσία που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα στο νερό».

Στα τέλη του περασμένου έτους, η εκστρατεία Right2Water υπέβαλε την πρότασή της, ισχυριζόμενη ότι το δικαίωμα στο νερό θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι μόνο δημόσιες και όχι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να το παρέχουν.

Πάνω από το ήμισυ των υπογραφών προήλθε από τη Γερμανία, ύστερα από την τηλεοπτική εμφάνιση γνωστού κωμικού που μίλησε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Gerald Häfner επίσης ήταν επικριτικός αναφορικά με το σχέδιο της Κομισιόν και ότι η τελευταία θα πρέπει να πει συγκεκριμένα τι βήματα προτίθεται να κάνει.

«Η απάντηση της Επιτροπής είναι ασαφής και πρέπει να ακολουθηθεί σύντομα με συγκεκριμένες προτάσεις», είπε.
EurActiv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!