tromaktiko: Εμπλοκή για δεκάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω… εκλογών

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Εμπλοκή για δεκάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω… εκλογών



Νέα δυστοκία θα αντιμετωπίσουν δεκάδες δανειολήπτες, οι οποίοι περίμεναν επί μακρό χρονικό διάστημα να εκδικαστεί η... αίτηση τους σε κάποιο Ειρηνοδικείο και να ανακουφιστούν από το βάρος του δανείου τους. Θα χρειαστεί να περιμένουν και να πληρώσουν περισσότερο λόγω… εκλογών.

Συγκεκριμένα, λόγω της διεξαγωγής των διπλών εκλογών, τα δικαστήρια όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά από τις 14 Μαΐου μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υποθέσεις οι οποίες επρόκειτο να συζητηθούν εκείνο το διάστημα στις δικαστικές αίθουσες θα ματαιωθούν.

«Συγκεκριμένα, για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που μας ενδιαφέρουν και θα ματαιωθούν λόγω των εκλογών, θα πρέπει να επαναφέρουμε την υπόθεση με κλήση. Αυτή η εξέλιξη θα κοστίσει και οικονομικά και ψυχολογικά στους δανειολήπτες», ανέφερε στο radio1d.gr η δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Μαρία Κριτζιώτη.

Σκεφτείτε κάποιον, λέει, που περιμένει από το 2010 ή το 2011 την εκδίκαση της υπόθεσης του από το Ειρηνοδικείο στο οποίο κατέθεσε την αίτηση του και τώρα θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί περιμένοντας τουλάχιστον άλλα 6 - 8 χρόνια οπότε και θα προσδιοριστεί η νέα δικάσιμος. Κι αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Την ίδια μοίρα θα έχει και η συζήτηση του αιτήματος για την έκδοση προσωρινής διαταγής για αρκετούς δανειολήπτες προκειμένου να προστατευθεί η περιουσία τους από την τράπεζα μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως καθώς και την παύση τυχόν παρακράτησης από την μισθοδοσία του αιτούντος υπέρ κάποιας Τράπεζας. Αν η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή με αίτημα την προστασία της περιουσίας που ορίστηκε για το μήνα Μάιο ματαιωθεί τότε θα πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης που μπορεί να είναι και 5-6 μήνες αργότερα. «Τι θα γίνει μέχρι τότε με την προστασία του δανειολήπτη από τα καταδιωκτικά μέτρα που εφαρμόζουν εναντίον του οι τράπεζες», αναρωτιέται η κ. Κριτζιώτη.

Όπως αναφέρει η ίδια, μεγάλη θα είναι κι η οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει σε κάθε οφειλέτη για τα έξοδα των επιδόσεων για τη νέα συζήτηση της υπόθεσης.

Αν και το κλείσιμο των δικαστηρίων εξαιτίας των εκλογών είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, τα αρμόδια Υπουργεία θα έπρεπε να επιδείξουν μέριμνα ειδικά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν τις τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η όποια καθυστέρηση στην επίλυση της υπόθεσης τους από το δικαστήριο μπορεί και να αποβεί «μοιραία».

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος αποφάσισε να θέσει με επιστολή – διαμαρτυρίας το θέμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που είναι αρμόδιο για ζητήματα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Η κυβέρνηση μπορεί να αντιληφθεί οτι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην επίλυση των ζητημάτων της υπερχρέωσης και οικονομική επιβάρυνση στα ήδη γονατισμένα, από την υπερφορολόγηση και την ακρίβεια, ελληνικά νοικοκυριά μπορεί να αποβεί μοιραία.
Danioliptes.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!