tromaktiko: ΗΠΑ και Βρετανία στη λίστα με τους «Εχθρούς του Διαδικτύου»

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ και Βρετανία στη λίστα με τους «Εχθρούς του Διαδικτύου»



Επίκαιρη όσο τίποτα άλλο ήταν η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» με τίτλο...
«Οι εχθροί του Διαδικτύου», αφού στην Τουρκία αποκλείσθηκε με δικαστική εντολή η πρόσβαση στο Twitter.

Η εν λόγω λίστα καταγράφει τις χώρες αλλά και τις υπηρεσίες και θεσμικά όργανα που επιδίδονται σε ευρείας έκτασης παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο.

Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να επιστήσει την προσοχή στις χώρες που στέκονται εμπόδιο στην ελευθερία της πληροφόρησης με μεθόδους όπως η προπαγάνδα, οι παρακολουθήσεις και η λογοκρισία.

Φέτος, για πρώτη φορά, η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τη χρονιά που μας πέρασε σχετικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) αλλά και τη βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, η οποία παίζει «κεντρικό ρόλο» στην παρακολούθηση του Ιντερνετ και η οποία «πρωταγωνιστεί» στη λίστα της οργάνωσης.

NSA και GCHQ εισχώρησαν στα κενά ασφαλείας των λογισμικών, υποκλέπτοντας τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών και «μετέτρεψαν μ' αυτόν τον τρόπο το Ιντερνετ σε εργαλείο υπερτροφικών μηχανισμών ασφαλείας, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιωτικής σφαίρας και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου», τονίζεται στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τον Ματίας Σπίλκαμπ, διευθυντικό μέλος των ΔΧΣ, η προαναφερθείσα πρακτική των μυστικών υπηρεσιών καθίσταται ακόμη πιο κατακριτέα, δεδομένου ότι ακυρώνει την κριτική των δυτικών χωρών έναντι αυταρχικών κρατών, όπως της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας ή του Τουρκμενιστάν.

Εκτεταμένη λογοκρισία
Οι ΗΠΑ ωστόσο, που φιγουράρουν πλέον στην ίδια λίστα με χώρες όπως η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα με το λεγόμενο «Great Firewall» της, δεν είναι η μόνη πρωτοεμφανιζόμενη υπερδύναμη για το 2014:

Η λίστα περιλαμβάνει φέτος και χώρες όπως η Βρετανία και η Ινδία που, επίσης, κατηγορούνται για πρακτικές μαζικής παρακολούθησης, η Ρωσία τόσο για τις μεθόδους παρακολούθησης των πολιτών όσο και για την επιβολή εκτεταμένης λογοκρισίας, αλλά και η Γαλλία.

Το 2013, η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε το νόμο περί Στρατιωτικού Προγραμματισμού που επιτρέπει στις αρχές να κατασκοπεύουν τα τηλέφωνα και τις ιντερνετικές συνδέσεις σε αληθινό χρόνο χωρίς να ζητούν άδεια από δικαστή.

Στη λίστα της οργάνωσης περιλαμβάνονται 32 συνολικά υπηρεσίες, όπως η NSA, και όχι ολόκληρες κυβερνήσεις, όμως η ανοχή που δείχνουν σε τέτοιες πρακτικές, είναι αυτή που δίνει «το κακό παράδειγμα» και αποτελεί τη βασική αιτία που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα, όπως διευκρινίζεται.

Για πρώτη φορά μάλιστα κατατάσσονται φέτος στους «εχθρούς του Ιντερνετ» και τρεις διεθνείς εκθέσεις για τις τεχνολογίες παρακολούθησης: η ISS World, η Technology Against Crime και η Milipol.

Μεταξύ των... πρωταθλητών-«εχθρών του Ιντερνετ» συγκαταλέγονται η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο για τον Κυβερνοχώρο και η Κινεζική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Κίνα, πάντως, είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια. Εχει μπλοκάρει ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter (η απαγόρευση ήρθε πρόσφατα, αφορά ωστόσο μόλις ένα μικρό κομμάτι της χώρας), ενώ κινεζικοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Weibo βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Η Κίνα επίσης βοηθάει το Ιράν να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο, το Halal, ένα παράλληλο δίκτυο που θα ακολουθεί τις ισλαμικές αξίες και θα προσφέρει τις «κατάλληλες» υπηρεσίες. Η επίσκεψη σε ιστοσελίδες θα χρειάζεται την έγκριση των υπευθύνων, ενώ οι χρήστες εκτός Ιράν χρειάζονται επίσης άδεια προκειμένου να επισκεφθούν ιστοσελίδες με έδρα το Ιράν.

Εκεί, ακόμη και τα Ιντερνετ καφέ λειτουργούν με αυστηρότατους κανόνες καθώς πρέπει να σημειώνουν το ονοματεπώνυμο, το όνομα πατρός, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό τηλεφώνου του κάθε πελάτη.

Πέρα από τα προσωπικά στοιχεία πρέπει να κρατούνται και άλλες πληροφορίες όπως η ημερομηνία και η ώρα χρήσης του Διαδικτύου, η διεύθυνση IP καθώς και οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέφθηκε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!