Ο κ. Ζαχαριουδάκης τόνισε πως ένας νέος αστυνομικός, που εισέρχεται στην αγορά εργασίας μέσω της Σχολής Αστυνομικών, «καλείται σήμερα να διαχειριστεί τη φτώχεια του με επτακόσια ευρώ. Γι’ αυτό ένα από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και θα έλεγα ότι είναι ένα αίτημα ντροπής, είναι να ιδρύουμε λέσχες σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν να σιτίζονται τουλάχιστον με ένα πολύ χαμηλό κόστος οι συνάδελφοι. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση προσέλευσης συναδέλφων μας στις λέσχες γι’ αυτό και υπάρχουν καθημερινά αιτήματα να δημιουργηθούν λέσχες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό δείχνει ότι οι συνάδελφοί μας δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, ενοικιάζουν σπίτι, με ακατάστατο ωράριο και έτσι καταφεύγουν σε λύσεις όπως είναι οι λέσχες σίτισης. Αυτό όμως είναι λύση ντροπής: δηλαδή είναι ντροπή για μια Πολιτεία να δημιουργεί λέσχες επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τον αστυνομικό. Για παράδειγμα η αύξηση προσέλευσης στην κεντρική λέσχη των Αθηνών έχει ξεπεράσει το 30%».
Οπως επεσήμανε ο κ. Ζαχαριουδάκης, σχολιάζοντας το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για αποκατάσταση της αδικίας προς τους ενστόλους, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Παρόλο που όλοι οι συνάδελφοι ευελπιστούσαν ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας, ήρθε ο πρωθυπουργός και έβαλε αρκετούς φραγμούς: δίνει το επίδομα αλληλεγγύης σε λιγότερο από το μισό του προσωπικού, τα κριτήρια τα οποία βάζει είναι καθαρά υποκειμενικά και θεωρούμε ότι αυτό δεν μας καλύπτει».
ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Για την αναδιάρθρωση στην Αστυνομία ο κ. Ζαχαριουδάκης ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επιλύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες του Οργανισμού μας, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει τοπικά και πώς ακριβώς φαντάζονται να “βγάλουν” τον κόσμο έξω. Δεν ξέρουμε πώς θα στηθεί το σκηνικό σε επίπεδο Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας. Η αναδιάρθρωση -κατά την άποψή μας- έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί: δηλαδή πρώτα να δούμε πού θα κάνουμε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας και μετά να προχωρήσουμε παραπάνω». Για το γνωστό άρθρο 30 που αποσύρθηκε σχολίασε σχετικά: «Οτι η Κρήτη έχει ιδιαιτερότητες. Υπάρχει μια τροπολογία η οποία μιλάει για την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας στο Ηράκλειο και τη Γενική Διεύθυνση στα Χανιά. Κατά πόσο σε δύο διαφορετικές πόλεις θα υπάρχουν δύο επικεφαλής και θα συντονιστούν, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η ηγεσία και ο υπουργός».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Μιλώντας για την επικείμενη αναδιάρθρωση και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε μάχιμες Υπηρεσίες των Χανίων ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Γιάννης Ζερβός ανέφερε ότι «θέλουμε η αναδιάρθρωση να αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που είναι κοντά στον πολίτη. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι το σχέδιο που προβλέπει κλάδους σε επίπεδο ιεραρχίας. Για την Κρήτη, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, εμείς αγωνιούμε για την επάνδρωσή τους που κανείς δεν μας έχει απαντήσει σχετικά».
Επίσης ο κ. Ζερβός εξέφρασε την αγωνία του, σε περίπτωση που δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών στη φυλακή Χανίων, «από πού θα επανδρωθεί και ποιοι αστυνομικοί θα μείνουν για να κάνουν αστυνόμευση. Την ίδια ώρα οι σωφρονιστικοί εργαζόμενοι υπερεργάζονται, οι κρατούμενοι αρχίζουν και στοιβάζονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μη κατάλληλες συνθήκες σωφρονισμού κ.λπ.». Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε ότι με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση «σε όλη την Περιφέρεια της Ελλάδας θα κλείσουν Αστυνομικές Υπηρεσίες, δηλαδή θα κλείσει το 50% των Αστυνομικών Υπηρεσιών πανελληνίως».
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται στα οικονομικά δεδομένα των ένστολων, αστυνομικών, πυροσβεστών κ.ά., αναφέρθηκε στην απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται πριν το Πάσχα και αφορά την αναδρομική επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων και την κρίση του μισθολογίου τους. Σύμφωνα με τον κ. Μπουκουβάλα «τα παρακρατηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους αστυνομικούς, αλλά και σε όλους τους ένστολους καθώς παρανόμως και αντισυνταγματικώς τους κρατήθηκαν».
Για την κρίση του μισθολογίου τόνισε πως «θα έχουμε μάλλον μια επιστροφή του μισθολογίου των ενστόλων στο καθεστώς του Αυγούστου 2012».
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ