Τώρα πλέον συναντάμε μόνο μικρές ομάδες σε μέρη, όπως το Εθνικό Πάρκο Ντεοσάι.
Ο βασικός λόγος που το είδος απειλείται είναι ότι τα δάση και τα βοσκοτόπια όπου ζούσαν οι αρκούδες σε μεγάλα υψόμετρα, έχουν πλέον αντικατασταθεί από γεωργικές καλλιέργειες. Αποτελούν δυστυχώς στόχο των αγροτών, αλλά και διαφόρων κυνηγών που τις πωλούν στις ασιατικές αγορές για να φτιάξουν από αυτές διάφορα γιατροσόφια.
«Οι λόγοι που κυνηγούν αυτά τα ζώα είναι δύο ειδών. Ο ένας αφορά αυτούς που τους αρέσει το κυνήγι και τις σκοτώνουν για να φτιάξουν από αυτές κυνηγετικά τρόπαια.
Ο άλλος είναι η αμάθεια. Αμάθεια γιατί το να φάνε ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το ζώο ή να φτιάξουν ένα έλαιο από αυτές, νομίζουν ότι θα τους προσφέρει υπερφυσικές δυνάμεις» ανέφερε ο οικολόγος Νισάρ Μαλίκ.
Οι καφετιές αρκούδες μπορούν να ζήσουν στην άγρια φύση από 15 μέχρι και 34 έτη, ενώ φτάνουν και τα 45 χρόνια αν ζήσουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Είναι παμφάγα ζώα. Τρέφονται κυρίως με βλάστηση και ψάρια, μικρά τρωκτικά και σάρκες σκοτωμένων ζώων που έχουν αφήσει πίσω τους, κάποια σαρκοφάγα.
Οι ειδικοί έχουν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μείωση του πληθυσμού τους στο Βόρειο Πακιστάν είναι ραγδαία.
Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ενάντια στους λαθροθήρες και τους κυνηγούς, ώστε να προστατέψουν αυτό το είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύντομα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια των πρόσφατα εφαρμοζόμενων πολιτικών.