tromaktiko: Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody’s – JP Morgan

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ψήφος εμπιστοσύνης από Moody’s – JP Morgan



Θετική είδηση για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των stress tests της ΤτΕ. Ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας εκτιμήσεις, λέει η Moody's και προβλέπει ότι...
οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές.

«Οι συνολικές ανάγκες ύψους 6,4 δισ. ευρώ, όπως απορρέουν από τα stress tests, ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας εκτιμήσεις, με βάση το κεντρικό σενάριο, που δεν συνυπολογίζει το ενδεχόμενο 'κουρέματος' σε τίτλους του Δημοσίου», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Moody's σε έκθεσή της.

Ο οίκος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των stress tests ως "πιστωτικά θετικό γεγονός" για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως σημειώνει, τα 6,4 δισ. είναι λιγότερα από τα εναπομείναντα 9 δισ. περίπου στα ταμεία του ΤΧΣ.

Αν και κάποιες τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους χωρίς τη βοήθεια του Ταμείου, το γεγονός ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα διαθέσιμά του διασφαλίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ευθυγραμμιστούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΤτΕ, προστατεύοντας έτσι τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και οι καταθέτες.

Η Moody's προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι ήδη η Eurobank ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει επί της αύξησης κεφαλαίου που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο, ενώ η Alpha και η Πειραιώς δήλωσαν ότι θα διενεργήσει ΕΓΣ στις 28 Μαρτίου για να εγκριθούν αυξήσεις κεφαλαίου έως 1,2 δισ. και 1,75 δισ. αντίστοιχα.

Η Εθνική ανακοίνωσε ότι τα σχέδια αύξησης των κεφαλαίων δεν περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών. Αντί αυτού, η Moody's θεωρεί ότι η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε πώληση μειοψηφικού μεριδίου στην τουρκική θυγατρική Finansbank.

JP Morgan: Μειώνονται τα ρίσκα μετά τα stress tests

H συντηρητική προσέγγιση της ΤτΕ στα stress test των ελληνικών τραπεζών και oι κινήσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, περιορίζουν το ρίσκο στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά η JP Morgan.

Οι συντηρητικές προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν στα stress tests των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, μειώνουν τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου επισημαίνουν πως η Τράπεζα της Ελλάδας προσέθεσε ένα επιπλέον συντηρητικό στοιχείο στις ασκήσεις αντοχής, με την αξίωση οι προβλέψεις των τραπεζών στο τέλος του 2016 να καλύπτουν τουλάχιστον το 95% των απωλειών στη διάρκεια της ζωής τους (life long losses) με βάση τις εκτιμήσεις της Blackrock και τουλάχιστον το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο υπόδειγμα που χρησιμοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι απώλειες επί του χαρτοφυλακίου για την Εθνική ανέρχονται στο 19%, για την Alpha στο 28% και για την Πειραιώς στο 24%. Σε αυτό της BlackRoch ανέρχονται στο 18% για την Εθνική, στο 22% για την Alpha και στο 23% για την Πειραιώς.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική ανέρχονται σε €4,047 δισ., €1,451 δισ. και €2,658 δισ. αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν ακόμα πως οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών διαφέρουν από αυτές της BlackRock και γιατί η πρώτη χρησιμοποίησε πιο συντηρητικά στοιχεία για τις προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συγκροτήσει.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!