tromaktiko: O θυμός απειλεί την καρδιά!

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

O θυμός απειλεί την καρδιά!



Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θυμός είναι κακός σύμβουλος στις σχέσεις μας με τους άλλους ενώ μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα και επηρεάζει τη διάθεσης μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο θυμός ξεκινά από τον απλό εκνευρισμό και φτάνει σε οργή η οποία μπορεί να είναι μόνιμη και συνεχής.
Ποιες οι επιπτώσεις του θυμού στην υγεία πως επηρεάζει την καρδιά; Πόσο κινδυνεύουν οι οξύθυμοι άνθρωποι;


Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και τα αποτελέσματα του είναι 1η αιτία νοσηρότητας, αναπηρίας και θανάτου για το σύγχρονο άνθρωπο με εκατομμύρια θύματα καθημερινά. Οι επιπτώσεις του μοιραίες για τους ασθενείς, το συγγενικό τους περιβάλλον και δυστυχώς και για τα συστήματα υγείας που γονατίζουν από τα έξοδα νοσηλειών, χαμένων εργατοωρών, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αναπηρίας.

Παράλληλα με τις γνωστές μακροχρόνιες αιτίες που συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου αυτού (δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, κληρονομική επιβάρυνση κτλ) είναι γνωστό ότι, αρκετές οξείες, φυσικές και χημικές, αιτίες μπορεί να πυροδοτήσουν ένα επικίνδυνο επεισόδιο.

Σκοπός τη μελέτης, που επιδόθηκε σε συστηματική ανάλυση και μετανάλυση από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ήταν να αποδείξει αν ακόμα και μικρής διάρκειας επεισόδια θυμού, συνδέονται με αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων και συγκεκριμένα μυοκαρδιακό έμφραγμα (ΜΙ), ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό (ΑΕΕ) επεισόδιο και κοιλιακή αρρυθμία (ΚΑ). Η μελέτηδημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Advance Access (March 3, 2014)

Μέθοδος

Έγινε ανάλυση από το 1966-2013 συνολικά και αφορούσε 9 μελέτες για έμφραγμα /στηθαγχικό επεισόδιο (4) ισχαιμικό ΑΕΕ (2) αιμορραγικό ΑΕΕ (1) και ΚΑ (2). Συνολικά αναλύθηκαν 6870 εργασίες όπου αφαιρέθηκαν οι διπλές καταχωρήσεις και τα άλλα αίτια.
Μελετήθηκαν συνολικά 4546 εμφράγματα, 462 στηθαγχικά επεισόδια, 590 ισχαιμικά και 215 αιμορραγικά ΑΕΕ, και 306 αρρυθμίες. Σε όλες υπήρχε ερώτημα για επεισόδιο θυμού στο παρελθόν (ώρες έως μέρες)

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες καρδιαγγειακού κινδύνου (που καθορίζονται από τους άλλους παράγοντες κινδύνου : ηλικία, φύλο, χοληστερόλη, υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης, κληρονομικό ιστορικό)
Όσοι έχουν πιθανότητα 5% για καρδειαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια είναι η ομάδα χαμηλού κινδύνου.
Όσοι έχουν πιθανότητα 10% για καρδειαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια είναι η ομάδα μεσαίου κινδύνου.
Όσοι έχουν πιθανότητα 20% για καρδειαγγειακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου.
Εν συνεχεία εξετάστηκαν η συχνότητα των επεισοδίων θυμού και δημιουργήθηκαν 3 ομάδες:
1 επεισόδιο το μήνα
2 επεισόδια τη μέρα
5 επεισόδια τη μέρα.

Τέλος όλα συσχετίστηκαν με την πιθανότητα του πόσο ένα ξέσπασμα θυμού ανεβάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ΚΑ επεισοδίου ανά 10.000 άτομα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!