σε εκτιταίες με άλλους τρόπους πλην της κράτησης.
Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη για λόγους ισονομίας. Δηλαδή όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια, στις οποίες είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα πριν τη δημοσίευση του νόμου θα αποφυλακιστούν άμεσα. Ο αριθμός αυτών των κρατουμένων είναι πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός. Για την μετατροπή της ποινής θα αποφασίζει το δικαστήριο.
Με την ίδια τροπολογία, εισάγεται η διαδικασία του κατ' οίκον περιορισμού για τις περιπτώσεις των κατηγορουμένων που υπάρχει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να προφυλακιστούν ή όχι. Μέχρι τώρα σε περίπτωση διαφωνίας ο κατηγορούμενος κρατούνταν μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα που λύνει τη διαφωνία, ενώ πλέον με διάταξη του ανακριτή, διατάσσεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, μέχρι την επίλυση της διαφωνίας από το δικαστικό συμβούλιο.
Στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι να εξασφαλισθεί αποτελεσματικά η παρουσία του κατηγορουμένου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και η υποβολή του στην εκτέλεση του οικείου βουλεύματος, χωρίς να περιορίζονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα. Δηλαδή, στο μεταξύ διάστημα με διάταξη του ανακριτή επιβάλλεται ο κατ΄ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, η αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου του και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και όχι η έκδοση εντάλματος σύλληψης που συνεπάγετο την προσωρινή κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα.
Τέλος με την ίδια τροπολογία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πλέον στη διαδικασία προαγωγών στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει.
euro2day.gr