εισοδημάτων του και της αγοραστικής του δύναμης, ενώ επίκειται και άλλη μείωση χάρη στα μέτρα λιτότητας. Πλέον τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για 1 στους 5 Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην πραγματικότητα, αυτό το νούμερο είναι μεγαλύτερο καθώς η στατιστική δεν έχει αλλάξει από το 2008!
Είναι προφανές πως όσο λιγότερα χρήματα έχουμε, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχει η τραγική αυτή κατάσταση στη ζωή μας.
Για τον μέσο άνθρωπο που προσπαθεί να επιζήσει και να διατηρήσει το επίπεδο ζωής που είχε μάθει, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Το πιο πιθανό είναι πως τα ευρώ που έχετε στα χέρια σας, ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, δεν θα έχουν την ίδια αξία στο μέλλον με αυτή που έχουν σήμερα. Κατευθυνόμαστε προς μια οικονομική κρίση που θα κάνει όλες τις προηγούμενες να φαντάζουν σαν εποχές ευημερίας. Ειδικά στην Ελλάδα, με τα οικονομικά πειράματα και τον βασανισμό της κοινωνίας της για παραδειγματισμό στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η κρίση μας χτυπάει πολύ πιο σκληρά από άλλες χώρες.
Το ζήτημα είναι αυτό: Αν θέλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε. Αν οι υπόλοιποι σας δεν δίνουν βάση σ’ αυτό, τότε απλά δεν έχουν αντιληφθεί αυτό που γίνεται γύρω τους. Η οικονομία μας είναι πλέον μια κατασκευή από τραπουλόχαρτα που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Αντί όμως να κοιτούν για το κοινό καλό, οι πολιτικοί λαμβάνουν αποφάσεις που πλήττουν βάναυσα τους κοινούς ανθρώπους, ενώ παράλληλα ωφελούν κάποια μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια αλλά κυρίως ξένα.
Εδώ θα σας δώσω τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται εμείς οι υπόλοιποι να παίζουμε το παιχνίδι τους. Ακόμα και μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα γύρω μας, μπορείτε να βρείτε μια σχετική οικονομική ασφάλεια και να αναπτύξετε έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής για εσάς και την οικογένειά σας. Εδώ σας προσφέρουμε μερικές στρατηγικές επιβίωσης για να αντιμετωπίσετε αυτό που έρχεται και να το ξεπεράσετε.
Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Δεν αρκεί να έχει κανείς λεφτά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Δεν μπορεί να αγοράσει κάποιος πλέον την ευημερία, ξοδεύοντας τα χρήματά του. Οι διαφημίσεις και ο πολιτικός λόγος που ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο είναι το οικονομικό αντίστοιχο του εθισμού στην μεθαμφεταμίνη. Για λίγο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλά, όμως θα πρέπει να ξοδεύετε ολοένα και περισσότερα χρήματα για να “την ακούσετε”. Και μετά, ακόμα περισσότερα χρήματα και σύντομα θα ξοδεύετε όλα σας τα χρήματα και δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα, καθώς δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο πια σ’ εσάς. Στο τέλος θα δίνετε όλα σας τα λεφτά εκεί και τότε θα έλθει η κατάρρευσή σας καθώς θα καταφτάνουν οι ληγμένοι λογαριασμοί και δεν θα μπορείτε πια να ξεφύγετε από τις συνέπειες του ανόητου και ακριβού τρόπου ζωής σας.
Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες στρατηγικές επιβίωσης:
1.
Ξεκινήστε κλείνοντας τα αυτιά σας στα ψέματα που λένε οι πολιτικοί
και οι πολυεθνικές. Σβήστε την τηλεόρασή σας και μη δίνετε σημασία πια στις διαφημίσεις. Η ζωή σας δεν θα γίνει καλύτερη αν αγοράζετε τα προϊόντα που βλέπετε στις διαφημίσεις. Δεν χρειάζεστε μεγαλύτερη τηλεόραση ή ακριβότερο αυτοκίνητο. Τα παιδιά σας δεν θα γίνουν εξυπνότερα αν φορούν ακριβά ρούχα γνωστών σχεδιαστών. Στην πραγματικότητα, αν αγοράζετε τα προϊόντα που βλέπετε στις διαφημίσεις, τότε η ποιότητα ζωής σας θα υποβαθμιστεί. Θα έχετε πολύ λιγότερα χρήματα, περισσότερο στρες και η οικογένειά σας θα υποφέρει από τα προβλήματα που προέρχονται από την οικονομική εξάντληση.
2.
Ο δανειζόμενος είναι δούλος στον δανειστή
. Αυτό είναι προφανές από τις περιπέτειες της χώρας μας. Γι’ αυτό, σε προσωπικό επίπεδο, αποφύγετε το χρέος σαν την πανούκλα. Επίσης, αν και η κατάσταση πιθανώς να αλλάξει στο μέλλον και οι πιστωτικές κάρτες να γίνουν ένας ακόμα αναχρονισμός, προς το παρόν είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές, ως προς τα χρέη σας:
Ποτέ πια να μην χρηματοδοτείτε καταστάσεις άμυαλης κατανάλωσης με την πιστωτική σας κάρτα. Δεν χρειάζεστε νέες τσάντες, παπούτσια, γκάτζετ, χρωμιωμένα εξαρτήματα για το αυτοκίνητό σας ή λαμπερά ρούχα με τεράστιες ταμπέλες με το όνομα τους σχεδιαστή.
Ποτέ ξανά μην πάρετε δάνειο με εγγύηση τον μισθό σας ή κάποιο ακίνητό σας.
Μείνετε μακριά από ενεχυροδανειστήρια και μαγαζιά που αγοράζουν χρυσό — θα τον χρειαστείτε στο μέλλον!
Αποπληρώστε το στεγαστικό σας δάνειο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Όσο έχετε το ακίνητο σας σε υποθήκη, ΔΕΝ είστε ο πραγματικός του ιδιοκτήτης, παρόλο που πληρώνετε όλα τα τέλη και τις υποχρεώσεις του. Και τη στιγμή που θα χάσετε απότομα το εισόδημά σας, μπορεί να βρεθείτε ξαφνικά στον δρόμο, άστεγοι, ενώ ο τραπεζίτης θα μετράει τα λεφτά του από την επικερδή συμφωνία που έκανε σε βάρος σας.
Αν μπορείτε, πληρώνετε επιπλέον χρήματα έναντι του κεφαλαίου του δανείου κάθε μήνα για να μειώνεται ο τόκος στη διάρκεια του δανείου. Δείτε τους όρους της συμφωνίας που έχετε κάνει με την τράπεζα και αν δεν μπορείτε να αποπληρώσετε νωρίτερα, αλλάξτε τράπεζα!
Μην πάρετε ποτέ ξανά επισκευαστικό, εορτοδάνειο ή διακοποδάνειο ή οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό δάνειο, ακόμα και αν σας το προφέρουν με μικρό επιτόκιο (που αυξάνει εύκολα μετά). Ποτέ, μα ποτέ μην αναχρηματοδοτήσετε χρέος από πιστωτική κάρτα με κάποιο καταναλωτικό δάνειο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι σας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το σπίτι σας για κάποιες δικές σας ανόητες καταναλωτικές συνήθειες! Οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τυχόν επιθετικά δάνεια. Αν η περιουσία σας είναι χωρίς βάρη, σε καμία περίπτωση μην βάλετε υποθήκη!
Ένα σπίτι χωρίς χρέος είναι μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές επιβίωσης
για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Φυσικά, αν το κράτος σας αφήσει να το έχετε και δεν το κατασχέσει έναντι φόρων ή του ενοικίου που δεν του καταβάλετε για να το έχετε. Το μέλλον είναι αβέβαιο και η όποια απολυταρχία που πιθανώς να ξεπηδήσει από τις συνθήκες, ορισμένες φορές οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδες και αντιπαραγωγικές καταστάσεις.
Μια από τις ισχυρότερες στρατηγικές επιβίωσης που έχετε είναι να παλέψετε για να αλλάξουν τα πράγματα. Για παράδειγμα, πρόσφατα στην Ισλανδία έχουν προβεί σε σεισάχθεια όλου του χρέους στο εσωτερικό. Αυτό επιτρέπει στην ισλανδική οικονομία να ξεκινήσει από την αρχή. Το πρόβλημα είναι κατά βάση πολιτικό και όχι οικονομικό και ας σας λένε το αντίθετο τα κανάλια.
3.
Συγκατοικήστε.
Πάνω από μια οικογένειες μπορούν να ζουν μαζί σε ένα μεγάλο σπίτι, αρκεί να υπάρχει αρμονία, συμπαράσταση και πραγματική αλληλεγγύη (όχι ευρωπαϊκού τύπου). Σύντομα θα ξημερώσει η μέρα που οι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων δεν θα μπορούν να ζουν μόνοι τους σε ένα σπίτι, εκτός αν αυτό είναι δικό τους και χωρίς χρέη ή αν είναι τυχεροί να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εργατικών κατοικιών (που τώρα καταργούνται κι αυτά). Το ίδιο ισχύει για μητέρες μόνες με παιδιά. Δύο ή τρεις μικρές οικογένειες που ζουν μαζί μπορούν να επιβιώσουν με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα χρειαζόντουσαν αν είχαν δικό τους χωριστό νοικοκυριό. Η συγκατοίκηση είναι μια λύση ανάγκης που όμως μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ υψηλής ποιότητας τρόπο ζωής με όλους να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Τα παιδιά θα έχουν άλλα παιδιά να μεγαλώνουν, όσοι δεν δουλεύουν έξω θα μπορούν να συντηρούν εύκολα το σπίτι και να μαγειρεύουν. Το βασικό είναι η αρμονία και η προσοχή στις σχέσεις.
Η συγκατοίκηση μπορεί να λειτουργήσει και για την αγορά σπιτιού. Τρεις οικογένειες μπορούν να συμμαχήσουν και να αγοράσουν ένα τεράστιο σπίτι (αρκεί να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τέλη και στους φόρους).
4.
Αν μπορείτε και οι συνθήκες το επιτρέπουν, εγκαταλείψτε το αυτοκίνητο.
Αυτό είναι μια επιλογή που στο μέλλον θα σας γλιτώσει πολλά χρήματα. Η λειτουργία του αυτοκινήτου είναι ήδη ακριβή με το κόστος των καυσίμων, τα τέλη, το δάνειο απόκτησης, το κόστος της ασφάλειας και της οδικής βοήθειας. Όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα. Πλέον είναι πολύ πιο συμφέρον να παίρνετε το λεωφορείο ή το μετρό και καμιά φορά ταξί ή να νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο μερικές φορές το χρόνο, παρά να έχετε στην κατοχή σας αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να ζείτε σε μια περιοχή με κάποιες συγκοινωνίες και πρόσβαση σε εμπορικές περιοχές. Αν ζείτε σε περιοχές αμιγούς κατοικίας πάνω σε λόφους μακριά από το εμπορικό κέντρο του δήμου που ζείτε, ξανασκεφθήτε το. Η αλλαγή κατοικίας σας συμφέρει από κάθε άποψη.
5.
Μην αγοράζετε άλλα καινούργια πράγματα.
Μειώστε, ξαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε, επισκευάστε, ξαναφτιάξτε, ανεχθήτε ή ζήστε χωρίς αυτά. Αγοράστε πράγματα από παζάρια και στοκάδικα. Μην αγοράζετε καινούργια έπιπλα για να ταιριάζουν με τις κουρτίνες σας. Μην αγοράζετε καινούργιες συσκευές γιατί τις είδατε στην τηλεόραση, ακριβά ρούχα και είδη διακόσμησης για το σπίτι σας. Πάντα να κοιτάζετε την αγορά μεταχειρισμένων πριν κοιτάξετε αλλού. Μόνο αν δεν βρείτε εκεί αυτό που ψάχνετε, τότε και μόνο τότε, κοιτάξτε στα καινούργια. Αν αγοράζετε για να καλύψετε κάποιες συναισθηματικές και όχι πραγματικές ανάγκες, αναζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο. Ποτέ μην ξοδεύετε χρήματα για να αισθανθείτε καλύτερα ή γιατί είστε αναστατωμένοι για κάτι.
6.
Να χρησιμοποιείτε ενέργεια με εξαιρετική προσοχή.
Μην ξοδεύετε ρεύμα και αντικαταστήστε όλες τις λάμπες σας με λάμπες οικονομίας ή LED. Ξεφορτωθήτε τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα, αν μπορείτε, η επένδυση αξίζει στη χώρα μας. Μαγειρεύετε με γκάζι. Το κόστος του ρεύματος αυξάνεται και σύντομα αυτό θα γίνει πολύ χειρότερο. Σκεφθήτε επίσης έξω από το κουτί. Εγκαταστήστε μικρά ηλιακά πάνελ, μπαταρίες και μια μονάδα ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε πως θα έχετε τουλάχιστον φως το βράδυ. Δεν χρειάζεται να μπείτε στην περιπέτεια να πουλάτε το ρεύμα στην ΔΕΗ με ακριβές κατασκευές, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επιδοτείται. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εγκαταστήσετε τα δικά σας φτηνά μονοκρυσταλλικά ηλιακά πάνελ (σε αντίθεση με τα ακριβά πολυκρυσταλλικά), τα οποία μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιοι, για να σας προσφέρουν φως σε συνδυασμό με λάμπες LED ή ρεύμα για το laptop, το ραδιόφωνο ή την τηλεόρασή σας. Το Ίντερνετ είναι γεμάτο με οδηγίες πώς να τα κατασκευάσετε. Η αποτελεσματικότητα είναι δευτερεύουσα προτεραιότητά σας, καθώς δεν θέλετε να πουλήσετε ρεύμα, αλλά να καταναλώνετε μικρές ποσότητες.
7. Αρχίστε να απασχολήστε μερικά με κάτι που κάνετε παράλληλα με την κύρια απασχόλησή σας, αν έχετε.
Αναπτύξτε μια τέχνη και γίνετε καλοί σ’ αυτή.
Σύντομα αυτό μπορεί να γίνει η κύρια απασχόληση σας. Τούτο μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να ψήνετε ψωμί, να φτιάχνετε πίτες από το σπίτι, να καλλιεργείτε κήπους, να πλένετε και να σιδερώνετε για άλλους. Αγοράστε φτηνά κάποια πράγματα και πουλήστε τα για ένα μικρό κέρδος σε παζάρια ή σε αγορές ανταλλαγής ειδών που εμφανίζονται δειλά-δειλά. Καθαρίστε σπίτια. Καλλιεργήστε λαχανικά και πουλήστε τα στη γειτονιά σας. Μάθετε να φτιάχνετε ψωμί και τυριά. Ποτέ μα ποτέ μην μπείτε σε καταστάσεις που κάποιοι θα σας διδάσκουν πώς να βγάζετε λεφτά ή να γίνετε μέλος πολυεπίπεδων πυραμιδικών ομάδων πωλήσεων. Αναπτύξτε μια τίμια δουλειά, προσφέρετε υπηρεσίες ή προϊόντα που οι άνθρωποι χρειάζονται σε τακτική βάση. Διδάξτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
8.
Καλλιεργήστε όσα περισσότερα τρόφιμα μπορείτε.
Φυτέψτε πράγματα που σας αρέσει να τρώτε, που είναι εύκολα να καλλιεργηθούν και που έχουν μεγάλη αξία. Αν έχετε δική σας ακίνητη περιουσία, φυτέψτε δέντρα που παράγουν φρούτα και καρύδια, αλλά και θάμνους με βατόμουρα. Με αυτά μπορείτε να φτιάχνετε φρέσκες μαρμελάδες, ζελέ και πίτες. Φτιάξτε τυριά και γίνετε καλοί σ’ αυτό. Όταν καλλιεργείτε τρόφιμα ή μεγαλώνετε οικόσιτα ζώα είναι σαν να φυτρώνει χρήμα στον ίδιο σας τον κήπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες για την καλλιέργεια τροφίμων αλλού στον ιστότοπό μας. Μαγειρεύετε με απλά καθημερινά υλικά και βότανα. Ψωνίζετε με φειδώ και έξυπνα.
9.
Αποταμιεύετε χρήματα κάθε μήνα.
Ακόμα και αν είναι 5 ευρώ, ή ίσως 10 δραχμές αύριο, από κάθε μισθό που παίρνετε, να το φυλάτε. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και τα έκτακτα έξοδα μπορούν να σας στείλουν στο ενεχυροδανειστήριο, στο μαγαζί αγοράς χρυσού ή να σας τινάξουν στον αέρα τις πιστωτικές κάρτες που σας έχουν απομείνει. Αυτά οδηγούν πολλές φορές σε πραγματικά οικονομικά προβλήματα. Να κρατάτε πάντα κάποια χρήματα για φαγητό και πάντα να έχετε απόθεμα βασικών τροφίμων για 2–3 μήνες μέσα στα ντουλάπια σας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μονώσετε τον εαυτό σας από τις απότομες αλλαγές στις τιμές των τροφίμων στα σουπερμάρκετ και τους κινδύνους ξαφνικών καταστάσεων ανάγκης και κρίσεων.
10.
Προσέχετε την παγίδα των δύο εισοδημάτων.
Πολλές οικογένειες νιώθουν πως τους αρκούν δύο εισοδήματα για να επιβιώσουν. Πολλές φορές αυτό όντως ισχύει. Παρόλα αυτά, με τις πρόσφατες αλλαγές στα εργασιακά και την πορεία των μισθών, τίποτα δεν είναι σίγουρο πια, ακόμα και για τους δημόσιους υπάλληλους. Θα πρέπει να καθίσετε να υπολογίσετε αν τα δύο εισοδήματα σας φτάνουν. Αν έχετε παιδιά, υπολογίστε αν το κόστος της εργασίας των γονέων καλύπτεται από το εισόδημα. Υπολογίστε κάποια επιπλέον έξοδα όπως τη μεταφορά των παιδιών στον παιδικό σταθμό ή στους παππούδες ή το κόστος της μπέιμπι σίτερ. Παράλληλα, ο επιπλέον χρόνος που ξοδεύει ένας γονιός εργαζόμενος από το σπίτι, πιθανώς να γλιτώσει χρήματα από άλλες δραστηριότητες, όπως τα μεταφορικά από και προς την εργασία. Ένας γονιός που δουλεύει από το σπίτι μπορεί να συμμετέχει σε οικογενειακή επιχείρηση μερικής απασχόλησης η οποία θα μπορούσε να έχει στηθεί. Επίσης μην ξεχνάτε πως αν τα πράγματα πάνε στο χειρότερο, η διδασκαλία των παιδιών μας στο σπίτι, τουλάχιστον στο επίπεδο δημοτικού ή αν είστε άνεργος καθηγητής, είναι δυνατή και πολλές φορές μια μεγάλη ευλογία για τις οικογένειες.
11.
Μην υποκύψετε στην απελπισία και μην αισθάνεστε λύπηση για τον εαυτό σας.
Να σπέρνετε ευλογία και καλοσύνη και θα θερίσετε ευλογία και καλοσύνη. Να ζείτε πιο φειδωλά και βιώσιμα. Δεν θα σας κάνει αυτό πολίτες δευτέρας κατηγορίας, αλλά θα σας οδηγήσει σε ένα τρόπο ζωής με ευημερία και χωρίς πολλά προβλήματα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να νιώθουμε λύπη για τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε έναν υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής και επιδιώκουν να τον διατηρήσουν έτσι. Η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται άμεσα από το πόσα πράγματα έχουν στην κατοχή τους. Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, πάντα θέλουν ολοένα και περισσότερα πράγματα, θέλουν καινούργια πράγματα, θέλουν καλύτερα πράγματα. Αν δεν ξοδεύουν χρήματα για να το πετύχουν αυτό, τότε νιώθουν κατάθλιψη. Μπορεί να έχουν ακριβά ρούχα και πολλά πράγματα στην κατοχή τους, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από σκλάβοι των τραπεζών, των πολυεθνικών και των εταιρειών πιστωτικών καρτών. Αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία και θα έχουν πολλά προβλήματα μέχρι να προσαρμοστούν στις πραγματικότητες της ζωής τα επόμενα χρόνια. Αν το καταφέρουν ποτέ…
Όσο ακολουθείτε αυτές τις στρατηγικές, τόσο περισσότερο θα έχετε περισσότερο έλεγχο πάνω στη ζωή σας και θα είστε λιγότερο ευάλωτοι σε κρίσεις και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Αν αναδιοργανώσετε τη ζωή σας, θα μειώσετε το στρες, τον κίνδυνο και τα ψυχολογικά προβλήματα που μας πνίγουν όλους. Και το πιο σημαντικό: Θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσετε στους πολύ δύσκολους καιρούς που ξημερώνουν.
kevio.gr