tromaktiko: Μειωμένη σε ποσοστό 20% φαίνεται ότι θα είναι φέτος η καλλιέργεια καλαμποκιού

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μειωμένη σε ποσοστό 20% φαίνεται ότι θα είναι φέτος η καλλιέργεια καλαμποκιού



Για μείωση των στρεμμάτων στο καλαμπόκι - η σπορά του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη - κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων και παραγωγοί. Η μείωση αυτή σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι...
θα κυμανθεί σε ποσοστό της τάξεως του 20% ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Θράκη) δεν αποκλείεται να φθάσει και το 40%. Στην φετινή αναμενόμενη μείωση οδήγησαν τόσο οι περσινές πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού όσο και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας με αποτέλεσμα πολλοί να στραφούν φέτος σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο ηλίανθος (καλλιέργεια με μικρότερο καλλιεργητικό κόστος). Η σπορά του καλαμποκιού έχει ξεκινήσει ήδη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Λάρισα
Για την φετινή καλλιεργητική χρονιά στο καλαμπόκι μιλάει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο οποίος μας επισημαίνει: «Η σπορά του καλαμποκιού οδεύει προς το τέλος της και αρκετό μάλιστα είναι ήδη φυτρωμένο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχει μείωση στην καλλιέργεια. Αν για παράδειγμα στη Θεσσαλία πέρσι είχαμε 800.000 στρέμματα καλαμπόκι φέτος δεν θα ξεπεράσουμε τις 500.000. Εν τω μεταξύ ακόμα και σήμερα, η τιμή είναι “κολλημένη” στα 16 με 17 λεπτά το κιλό και επίσης θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ακόμα περσινό καλαμπόκι αποθηκευμένο».

Τρίκαλα
Για την σπορά καλαμποκιού στα Τρίκαλα, μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας. «Φέτος στο καλαμπόκι η μείωση θα είναι σημαντική και αναμένεται στα 20 με 25% ωστόσο καλύτερη εικόνα θα έχουμε όταν ολοκληρωθεί η σπορά και οι παραγωγοί υποβάλλουν και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Ο καιρός ωστόσο μας έχει βοηθήσει αρκετά οπότε περιμένουμε ότι θα υπάρχει καλή παραγωγή».

Καβάλα
Για την φετινή χρονιά στην καλλιέργεια καλαμποκιού στην Καβάλα, μας μιλάει ο Διευθυντής της ΕΑΣ, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης: «Στο καλαμπόκι τα στρέμματα θα είναι μειωμένα κατά 20%. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις περσινές χαμηλές τιμές και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί που εγκαταλείπουν το καλαμπόκι στην περιοχή της Καβάλας, στρέφονται περισσότερο στον ηλίανθο αλλά και στη σόγια».

Ροδόπη
Για σημαντική μείωση στην καλλιέργεια καλαμποκιού στην Ροδόπη κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κωνσταντίνος Κούκος Πρόεδρος της ΕΑΣ: «Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχει ξεκινήσει η σπορά καλαμποκιού στη Θράκη και οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για σημαντική μείωση που μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 40% σε σχέση με πέρσι. Λόγω της πολύ άσχημης περσινής πορείας του προϊόντος στην αγορά οι παραγωγοί θα στραφούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό στην καλλιέργεια βάμβακος».

Θεσσαλονίκη
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Χρήστο Τσιχίτα, Πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης μας δήλώσε: «Η σπορά είναι σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στην καλλιέργεια, η οποία θα αγγίξει το 20% με τους παραγωγούς να στρέφονται στο βαμβάκι. Στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 70% της σποράς».

Κρήτη
Αν και η Κρήτη δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν δημητριακά, ο παραγωγός και χρήστης της εφαρμογής totheshelf από το Ηράκλειο κ. Μάνος Αναστασάκης τα δύο τελευταία χρόνια κάνει μια προσπάθεια στην καλλιέργεια καλαμποκιού μικρών εκτάσεων με κάποιες τοπικές ποικιλίες. Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά η σπορά στο νησί ξεκινάει από το Μάιο και μετά.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!