μια «εισβολή» στη χώρα και θα μπορούσε να ολοκληρώσει τον στόχο της μέσα σε τρεις ως πέντε ημέρες, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως η χώρα του έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ή έχει αναπτύξει την Πολεμική Αεροπορία της περίπου 30 φορές τους δύο τελευταίους μήνες, ως απάντηση στην πρόσφατη αύξηση των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο της στη Μαύρη Θάλασσα.
Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα σύνορα «απίστευτα ανησυχητική», ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ εντόπισε στη διάρκεια της νύκτας ενδείξεις κινήσεων από ένα πολύ μικρό μέρος της ρωσικής δύναμης, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στα στρατόπεδα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες ζήτησαν από τον πτέραρχο Μπρίντλαβ να εκπονήσει ως τις 15 Απριλίου ένα πακέτο μέτρων για να καθησυχάσει ανήσυχους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο να περιλαμβάνει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές ενισχύσεις, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Wall Street Journal.
«Μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω», δήλωσε εξάλλου στη Σόφια ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνγκελ Ναϊντένοφ σχετικά με την πρόσφατη αύξηση των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στο βουλγαρικό εναέριο χώρο στη Μαύρη Θάλασσα. «Όμως όταν έχουμε περίπου 30 περιπτώσεις τους δύο τελευταίους μήνες που προκάλεσαν είτε απογειώσεις είτε να τεθούν τα αεριωθούμενά μας σε αυξημένη ετοιμότητα, αξίζει τον κόπο να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο οποίος είναι επίσης ο αρχηγός των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε πως τα πεπαλαιωμένα βουλγαρικά μαχητικά Mig-29 αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες 2-3 φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη συχνότητα που ήταν 2-3 φορές το χρόνο.
Η Ρωσία μπορεί να προκαλεί εσκεμμένα τέτοιες πτήσεις για να εξαντλήσει την πτητική ικανότητα των ρωσικής κατασκευής αεριωθουμένων της Βουλγαρίας και άλλων χωρών, δήλωσε ο Πλέβνελιεφ προσθέτοντας ότι η Ρουμανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου.
«Αυτή τη στιγμή, ένα ρωσικό αεροπλάνο αναγκάζει να απογειωθούν δύο ρουμανικά, δύο βουλγαρικά και ένα τουρκικό αεροπλάνα. Αυτό είναι πολύ αναποτελεσματικό», τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.